JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standardstriden om fältbussen fortsätter

Standardstriden mellan Profibus och Fieldbus Foundation rullar vidare. Efter månader av protester, omröstningar och nya protester ser det ut som Profibus vunnit en delseger i IEC, Internationella elektriska kommissionen.

- Standardförslaget för datalänkskiktet blir försenat. Men den färdiga fältbusstandarden behöver inte försenas ytterligare av det här, kommenterar Hans-Erik Rundqvist, vd i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK, som representerar Sverige i IEC.

IECs kommande fältbusstandard består av flera delar, enligt den etablerade referensmodellen för datakommunikation. Standarden för det första skiktet, det vill säga signalkabel, anslutningar och elektriska nivåer är sedan några år standardiserade i IEC 1158-2.

Men nu har standardiseringen av nästa lager, datalänkskiktet, DLL, stoppats i ett sent skede. Datalänkskiktets viktigaste uppgift är att etablera en logisk förbindelselänk mellan enheterna på fältbussen. Det var Fieldbus Foundations datalänkskikt som var på väg att bli IEC-standard. Profibus användarorganisation, PNO, med tyngdpunkt i tysk industri hörde till de kraftfullaste motståndarna till förslaget.



Omröstningar


I en omröstning i IEC i december förra året om det tekniska innehållet blev förslaget nedröstat med en rösts övervikt. I efterhand visade det sig att den österrikiska nej-rösten inte innehöll den nödvändiga tekniska motiveringen. Då protesterade Frankrike och fick stöd av bland annat Sverige, USA och England. I mitten av mars skedde en ny omröstning i IECs näst högsta organ "Committee of Action. I början såg det ut som den franska protesten skulle bifallas.

Men vid en närmare granskning visade det sig att både USA och Kina kommit för sent med sina ja-röster. Således underkändes den franska protesten och det ursprungliga resultatet från omröstningen i december står sig.

- När det blir stora motsättningar så börjar formalia styra. Det är Hans-Erik Rundqvists kommentar till intrigerna i IEC om fältbussen.

Nu kommer IEC ta fram ett nytt standardförslag för länkskiktet. Ett sätt för att låsa upp positionerna är att tillåta två olika IEC-standarder för fältbussar. Ett annat förslag från Josef Kreidl, ordförande i Profibus International, är att komplettera den europeiska fältbussnormen som innehåller tre bussar, Profibus, Fip och P-net med FF-bussen och låta den bli IEC-norm.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)