JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Goda tider för amerikanska ingenjörer

I USA har bristen på ingenjörer fått till följd att företagen nu bjuder över varandra för att locka till sig de bästa. Löner och övriga förmåner har därför ökat kraftigt de senaste åren.

Enligt Electronic Engineering Times, EET, är det inte längre ovanligt att en amerikansk ingenjör har en årslön på över 100 000 dollar och det gäller även unga ingenjörer med endast några års yrkeserfarenhet. Det lär också ha blivit vanligt att ingenjörerna får stora bonustillägg eller erbjuds lukrativa optioner på aktier i de företag de arbetar för.

En undersökning, i vilken närmare 900 ingenjörer deltog, visar att nästan tio procent tjänar 100 000 dollar eller mer om året. Många av de högavlönade var programingenjörer, men en betydande andel var kretskonstruktörer.

Enligt EET har analoga kretskonstruktörer de allra högsta lönerna tätt följda av sina digitala kollegor.

Expertis inom asic-konstruktion, digitala signalprocessorer och trådlös teknik värdesätts också högt inom den amerikanska industrin.



Många nya jobb


I den kaliforniska kiseldalen är ingenjörsbristen särskilt akut. Utsikterna att få ett nytt jobb för de cirka 5 000, som snart kommer att friställas hos Apple, är därför mycket goda. Arbetslösheten i Santa Clara-distriktet, där det mesta av Silicon Valley ligger, är endast tre procent.

Den lokala arbetsförmedlingen beräknade för ett år sedan att cirka 881 000 människor skulle vara anställda i distriktet år 1999. Den siffran har dock redan överskridits med 10 000, tack vare rekordmånga nya jobb under förra året, en stor del av dem i nystartade programvaruföretag.

Silicon Valley tycks alltså gå mot en ny vår, inte sedan den ekonomiska boomen i mitten av 1980-talet lär så många arbetstillfällen ha skapats på så kort tid i området.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)