JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel ohotad herre på täppan

En marknad värd över 15 miljarder dollar och med en tillväxttakt på 21 procent till sekelskiftet borde locka till sig många aktörer. Men marknaden för PC-processorer ägs av Intel som inte ser ut att förlora sitt järngrepp.

Intel lämnar inga officiella siffror på hur många processorer man tillverkar. Men tidskriften Microprocessor Report uppskattar att det i fjol blev strax under tre miljoner Pentium Pro och imponerande 60 miljoner Pentium.

Bägge konkurrenterna, AMD och Cyrix, har saknat konkurrenskraftiga alternativ de senaste åren och därför tappat mark. De har istället fått inrikta sig på den undre delen av marknaden med de lägsta priserna.

För 1997 ser bilden betydligt ljusare ut. AMD har lanserat K6:an som för tillfället är lika snabb som Intels bästa produkter och företaget räknar med att komma med en ny version i en 0,25 μm-process i slutet av året. Precis som Intel med Pentium II.

Kapacitetsmässigt har dock AMD inte någon chans att bräda Intel. AMD har dock en ambitiös målsättning att ta 30 procent av marknaden till år 2000.



Räkna inte ut Cyrix


Cyrix ligger också i spåret och förväntas lanseras M2 i juni. Prestandamässigt bör M2:an bli jämbördig med K6 och Pentium II. Företaget utökade också samarbetet med IBM i fjol och får därmed tillgång till större produktionskapacitet. Samarbetet började 1993 och IBM levererar runt 60 procent av Cyrix processorer.

Analysföretaget Dataquest har nyligen kommit med en rapport över x86-marknaden med den fyndiga undertiteln "Send in the Clones". Där ger man Intel hela 95 procents marknadsandel av den totala marknaden som enligt Dataquest var värd 15,4 miljarder dollar i fjol. Marknadsandelen är klart högre än skattningar från analysföretaget Integrated Circuit Engineering, ICE, som gav Intel 85 procent för 1996.

Men Dataquest förutspår hårdnande konkurrens. Vid sekelskiftet står konkurrenterna AMD och Cyrix för 25 procent av alla sålda x86-processorer eller 15 procent av den totala omsättningen mätt i pengar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)