JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skillnaden finns i sockeln

En viktig skillnad mellan de tre kombattanterna Intel, AMD och Cyrix är hur det fysiska och elektriska gränssnittet ser ut.

Medan Intel med Pentium II försöker övertyga PC-fabrikanterna att gå över till slot one bygger AMD och Cyrix vidare på den äldre sockel 7, som Intel använt till Pentium.

För vanliga standarddatorer är sockel 7 inget dåligt val. Dels kan PC- tillverkarna köra vidare med befintliga moderkort och dels finns det en stor mängd billiga kretsset som används för att koppla cacheminne, arbetsminne och PCI-bussen till processorn.

Chris Chalkitis på AMDs svenska kontor hävdar att tillverkningskostnaden för moderkort med sockel 7 blir cirka 30 dollar billigare än Intels lösning med slot one.

Svagheten med sockel 7, enligt Intel, är att allt går på samma buss som klockas med 66 MHz. Den nya slot one har två bussar, en för nivå 2 minnet och en till kretssettet. Intel har också annonserat att man ska skapa en ny grafikbuss från kretssettet kallad Advanced Graphics Port, AGP. Den nya grafikbussen blir separerad från PCI-bussen som tidigare använts till det mesta inklusive grafikkortet. På så sätt ska program med mycket grafik gå snabbare.



Större internt minne


AMDs och även Cyrix nuvarande lösning för att kompensera den långsammare bussen är ett 64 kbit internt minne, L1 cache. Det är dubbelt så stort som i Pentium MMX och Pentium II.

Men vartefter klockhastigheterna ökar blir problemet mer märkbart. En lösning som Cyrix har provat med GX86-processorn är att öka klockfrekvensen till 75 MHz. Det ger visserligen större bandbredd men har nackdelen att PCI-bussen inte kan arbeta synkront med processorbussen, varför man förlorar i prestanda.

Ett bättre val vore 100 MHz som inte ger problem med PCI-bussen och därför en rejäl prestandaförbättring. Intels Andy Grove har också nyligen meddelat att företaget planerar att gå över till 100 MHz för slot one under det närmaste året.



Bidrar till utvecklingen


AMD strategi är att aktivt stödja sockel 7 genom att utveckla ett eget kretsset. På så vis hoppas AMD kunna driva på utvecklingen av sockel 7 utan att för den skull konkurrerar med tillverkarna av kretsset.

AMD planerar också att införa grafikbussen AGP i sitt kretsset mot slutet av året och dessutom pratas det om att företaget ska komma med en lösning där cacheminnet kopplas direkt till processorbussen, istället för som idag via kretssettet.

För att ytterligare stödja sockel 7 tillhandahåller AMD färdiga konstruktioner för moderkortstillverkarna. En begränsning med sockel 7 är att den inte klarar datorer med flera processorer. För den typen av kraftfulla servrar behövs ett gränssnitt som i slot one.

Hur som helst, sockel 7 lär förbli den dominerade i år och även 1998 om man ska tro AMDs prognoser.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)