JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enkortsdator vill bli inbyggd

Kompakt byggsätt och lätt att expandera. Så kan man sammanfatta Motorolas nya standardformat för enkortsdatorer, EBX - Embedded Board Extended.

Ett EBX-kort är litet, cirka 145 ¥ 200 mm, ungefär som ett A5-ark med andra ord. Och utbyggnadsmöjligheterna är stora. Man kan exempelvis ansluta kort av typen PCMCIA samt PC104 med eller utan + på slutet, där plustecknet anger att kortet stöder PCI-bussen. Företaget hoppas att dessa enkortsdatorer skall locka konstruktörer av inbyggnadstillämpningar.

Motorolas största konkurrent på området är faktiskt konstruktörerna själva. Många företag som tar fram inbyggda system utvecklar ju fortfarande processorkortet på egen hand. Motorolas tanke är att konstruktören med lämpligt EBX-kort istället skall kunna koncentrera sig på resten av systemet. På så vis kan man snabbare få ut produkten på marknaden, ett allt viktigare argument i dagens projekt.

Motorola passar därför på att presentera marknadens första EBX-produkter, MBX860 och MBX821. Priserna börjar vid drygt 4 000 kronor.



Stöder Ethernet


860-varianten är fokuserad på telekom- och nätverkstillämpningar medan 821-an är nischad mot industri- och automationsdito. Båda innehåller en PowerPC-kärna och stöder Ethernet. MBX860 har även en kommunikationsprocessormodul och hanterar standarder som ISDN, ADSL plus T1/E1. Eftersom EBX-kort per definition stöder PCMCIA och PC/104 så kan man dessutom ansluta sådana moduler från hundratals leverantörer.

Nykomlingarna stöds av programmeringsverktyg och realtidsoperativsystem av ett stort antal fabrikat, som exempelvis Wind River Systems och Microware.

EBX-standarden är resultatet av ett samarbete mellan Motorola Computer Group och Ampro Computer, företaget bakom formfaktorn Little Board. EBX bygger på den tredje versionen av just Little Board.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)