JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Logikkonstruktörens nya allt-i-allo

I ett litet smidigt och handhållet instrument har mätföretaget Hewlett-Packard samlat det mesta som behövs för att felsöka digital logik.

Det nya instrumentet, som döpts till Logicdart, väger bara 400 gram men rymmer ändå en trekanalig logikanalysator, digital multimeter, logikprob och en frekvensräknare.

Du har just fått en ny prototyp i dina händer, resultatet av månaders vedermödor. Det är med andra ord dags för det spännande momentet att testa om konstruktionen fungerar som tänkt. Och det gör den givetvis inte när första kretskortet spänningssätts.

Det är alltså nödvändigt att börja felsöka. Fungerar kraftdelen? Finns det klocksignaler? Händer det någonting på databussen? Enkla frågor som kan kräva en mängd instrument för att besvara.

Hos mätinstrumentjätten Hewlett-Packard har man insett problemet och tagit fram en ny typ av instrument kallat Logicdart, logikpilen. Det är ett handhållet, trekanaligt instrument som innehåller tidsanalysator på 100 MSa/s, digital voltmeter, logikprob och frekvensräknare.

Enligt HP är det allt som behövs för att göra en snabb felsökning av ett digitalt kort. Instrumentet kan också med fördel tas med i fält. Men något renodlat serviceinstrument är det inte.



För konstruktörer


Logicdart, eller E2310A som den officiella beteckningen lyder, är visserligen lättanvänt men kräver ändå en kunnig användare för att komma till sin rätt. Den passar därför bättre för konstruktörer än för servicetekniker.

Instrumentet har en förhållandevis stor skärm som kan visa alla tre kanalerna. Men användaren behöver inte titta på instrumentet för att få reda på resultatet. Instrumentet har en ljudsignal som exempelvis indikerar om den logiska nivån är hög eller låg, om det finns förbindelse eller aktivitet på en buss.

Till instrumentet hör en ny prob med en vass och fjädrande spets som kommer åt även i moderna konstruktioner med liten bendelning.

Instrumentet kan drivas på tre AA-batterier eller på nätspänning. Det väger 400 gram och kostar 6 675 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)