JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett flashminne för mobiltelefonen

Ett nytt flashminne som kan användas både för data och programkod gör nästa generations mobiltelefoner ännu mindre och strömsnålare. Det hoppas i varje fall Intel som utvecklat en ny generation flashminnen med tillhörande programvara.

Varje ny mobiltelefon innehåller ett flashminne för programkod och åtminstone ett EEPROM eller ett batteriuppbackat SRAM för data. Den här lösningen tar onödigt mycket plats, förbrukar effekt och begränsar datamängden. Med ett större utrymme för data skulle det exempelvis bli möjligt att införa nya finesser som att ha telefonsvarare i mobilen eller att lagra faxmeddelanden.

Lösning på problemen, enligt halvledargiganten Intel, är att använda flashminnet för både data och programkoden. Liknande tongångar har också hörts från konkurrenterna AMD och Atmel som nyligen lanserat produkter riktade mot just mobiltelefoner. Telefonmarknaden är het - den konsumerade drygt en tredjedel av alla flashminnen som producerades i fjol.

Intel har nu utvecklat en speciell programvara kallad Flash Data Integrator, FDI, som tillsammans med de nya kretsarna gör att man kan blanda data och programkod i samma krets. Inga extra kringkretsar behövs således.



Hanterar realtidsavbrott


Konceptet bygger på att mobiltelefonens processor har tid över mellan accessprotokollets tidsluckor för att sköta flashminnet. Programmet kan dessutom hantera realtidsavbrott på ett liknade sätt som ett EEPROM. Tidigare har vissa instruktioner till flashminnet inte kunnat avbrytas innan de är färdiga. Ett stort problem i ett realtidssystem som exempelvis en mobiltelefon.

Programvara är utvecklad i ANSI-C och kan användas ihop med ett stort antal styrkretsar. Den tar 16 kbyte av flashminnet och 2 kbyte SRAM när det används.

Flashminnet är uppdelat i åtta block för data på 8 kbyte och upp till 31 block på 64 kbyte för data eller programkod.

Först ut är en krets på 16 Mbit, men 4 och 8 Mbit kommer under året. Kretsarna kan matas med 2,7 till 3,6 V men är förberedda för den kommande 1,8 V- standarden. Accesstiden är 120 ns och de kan snabbprogrammeras med 12 V.

Minnet kommer dels i den konventionella TSOP-kapseln och dels i den 75 procent mindre microBGA-kapseln. Priset för 16 Mbit ligger på 20 dollar och 50 cent i kvantiteter om 10 000 exemplar.

Tilläggas kan att Intels flashminnen redan idag sitter i både Ericssons och Nokias mobiltelefoner.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)