JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datainsamlingsprogram på tio minuter

Enklare för nybörjaren men fortfarande lika kraftfullt för experten. Det är National Instruments målsättning med version 4.1 av det grafiska programmeringsspråket LabView.

- Det ska inte ta nybörjaren mer än tio minuter att göra sitt första fungerande program, förklarar Ray Almgren som är National Instruments marknadschef för datainsamlingsprodukter.

För att göra programmet så lättanvänt har det fått guider, på engelska Wizards, som skapar ett körklart program genom att låta användaren besvara ett antal dialogrutor.

- Hjälpen har funnits i den tidigare versionen. Det vi gjort nu är att samla den och göra den lättillgänglig, förklarar Ray Almgren.

Nyheten kallas DAQ Wizards, den finns dock bara i Windowsversionerna av programmet.

Samtidigt som nybörjaren fått det enklare är det möjligt för experten att gå in och manipulera det underliggande grafiska programmet som guiden skapat. Eller att som tidigare skriva sitt eget program från scratch.



Två vägar


Det finns två typer av guider, dels Solution Wizards och dels Channel Wizards. Båda känner automatiskt av vilken hårdvara som är ansluten till datorn och tar hänsyn till den när programmet skapas.

Den förstnämnda, Solution Wizard, utgår från ett bibliotek med virtuella instrument, oscilloskop, multimeter, funktionsgenerator, datalogger, termoelement och så vidare. Användaren väljer vilken typ av instrument han vill ha och konfigurerar det genom att besvara dialogrutor. Med kanalguiden utgår man istället från den enskilda kanalen och definierar parametrar som kanalnamn, insignaltyp, givartyp, skalfaktor och omvandlingsfaktorer. Sedan är de inlästa mätvärdena direkt åtkomliga genom att bara referera till kanalens namn.

För nybörjaren finns ytterligare hjälp att komma igång. Med programmet följer en CD-skiva som innehåller en multimediakurs. Användaren kan antingen gå igenom hela eller välja ut någon särskild funktion som han känner sig osäker på.

En annan nyhet är att det finns färdiga OLE-länkar till matematikprogrammet HiQ. Det gör det möjligt att skapa tredimensionella plottar eller att göra avancerade matematiska beräkningar på mätdata.

LabView 4.1 börjar leveras i mitten av maj. Uppgraderingar för Sun och Macintosh är gratis medan Windowsversionen kostar 3 600 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)