JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SGS-T räknar med två EU-miljarder

EU-bidrag på närmare två miljarder kronor, det väntar sig SGS- Thomsons VD Pasquale Pistorio till företagets splitternya halvledarfabrik på Sicilien.

Blodapelsiner och mafiosos är väl vad vi nordbor i första hand förknippar Sicilien med. Men det är just för att tvätta bort den stämpeln som staden Catania är så angelägen om sin nya halvledarfabrik, M5 som är Europas nyaste.

M5 dominerar det annars rätt slitna industriområdet med sin höga vita hightechfasad. Staden Catania har bland annat skjutit till gratis industrimark och EU stöttar med kraftfullt miljardstöd.

Catania är inte på något sätt någon ny etableringsort för SGS-Thomson. Företaget har funnits i staden i trettio år. Ursprungligen var det en anläggning för kapsling och efterbehandling av kretsar, verksamhet med lågt teknikinnehåll. Men när kapslingsdelen flyttades till Nordafrika beslutade SGS-Thomson sig för att starta tillverkning av bland annat krafthalvledare. Det är bipolära kretsar, Mosfet och IGBT.

Catania har också ett livaktigt universitet med kurser i bland annat halvledarteknik. Universitetet driver också ett forskningsinstitut tillsammans med SGS-Thomson.



Utbildar stadsförvaltningen


SGS-Thomsons etablering på Sicilien, en ö med drygt fem miljoner invånare, spelar en viktig roll för att höja nivån på utbildning och näringsliv, bredda det och hålla kvar utbildad arbetskraft. Bland annat håller företaget kurser med anställda i Catanias stadsförvaltning för att höja kvaliteten på den offentliga servicen i staden.

SGS-Thomsons koncernchef Pasquale Pistorio är född och uppväxt på Sicilien. Det är en förklaring till engagemanget för Catania. En annan förklaring är det generösa etableringsstödet från EU.



Jämför med Siemens och Texas


- Jag räknar med att EU stöttar med 30-35 procent av investeringskostnaderna. Det är den nivån som gällt för etablering av halvledarfabriker, när Siemens etablerade sig

i Dresden och Texas utanför Rom, säger Pasquale Pistorio. Investeringen i M5 har kostat 3 miljarder kronor.

Ytterligare 2,3 miljarder kronor kommer att investeras i anläggningen under de kommande två åren.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)