JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora steg mot en fabrik

Allt fler tecken tyder nu på att Tunaskogen utanför Sandviken kan bli den plats där Atmel bygger sin nästa halvledarfabrik. Den 17 april kom en tung delegation från Atmel ledd av företagets VD och grundare George Perlegos till Sverige. På programmet stod ett besök i Sandviken och en träff med statsminister Göran Persson.

Besöket var ett led i Sandvikens kommuns synnerligen målmedvetna satsning på att locka till sig en halvledartillverkare, ett projekt kommundirektör Svante Nordh drivit i flera år. Före påsk skickade hans projektgrupp ett prospekt till Atmel, där fördelarna med Sverige och Sandviken förklarades i detalj.

- Och det faktum att herrarna är här idag visar ju att de är intresserade, konstaterar Svante Nordh.

Kanske, kanske finns därför om några år en halvledarfabrik av världsklass i Tunaskogen utanför Sandviken. Då kan uppåt 1 000 personer jobba där, tillverka minnen och mikrostyrkretsar med kanallängder kring 0,35 μm på 8 tums kiselskivor. En tillhörande utvecklingsavdelning kanske sysselsätter ett hundratal konstruktörer.

En sådan fabrik kostar mellan 5 och 10 miljarder kronor. Upp till en tredjedel brukar täckas av olika former av bidrag. Så är det, oavsett var i världen man bygger. Och George Perlegos, Atmels grundare och VD, sticker inte under stol med att han förväntar sig subventioner även i Sverige.

- Det finansiella stödet är helt avgörande för vårt beslut, säger han till Elektroniktidningen.

- Dessutom behöver vi elkraft, vatten, och utbildad personal.

Elkraft och vatten är inga problem. Utbildad personal har Nutek lovat att göra sitt yttersta för att åstadkomma.



75 procents chans


Subventionerna blir ett kapitel för regeringen. Och när delegationen dagen efter besöket i Sandviken träffade Göran Persson så visade sig denne klart förstående.

- Statsministern var sagolikt väl påläst och förklarade att han verkligen ville att Atmel ska etablera sig här i Sandviken, berättar en optimistisk Svante Nordh.

Han uppvaktade Göran Persson redan i januari för att berätta om kommunens planer. Och han menar att regeringskansliet sedan dess har ökat sitt stöd och sin förståelse för halvledarbranschen.

Till optimisterna hör också Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek, som stöder projektet aktivt.

- Sandviken har nog 75 procents chans, säger han.

Atmel fattar sitt beslut någon gång under året. Verkliga förhandlingar ska komma igång denna månad, enligt Svante Nordh.



Besöket stor nyhet


På sitt besök i Sandviken hade George Perlegos sällskap med chefen för Atmels fabrik i Frankrike Bernard Pruniaux, den europeiska försäljningschefen Graham Turner och chefen för det nystartade svenska försäljningskontoret, Apostolos Tzelidis. Alla ville de på ort och ställe skaffa sig beslutsunderlag.

I Sandviken blev besöket en stor händelse i sig själv. Lokaltidningen Arbetarbladet fyllde halva sin förstasida med en bild på den äng i Tunaskogen där fabriken kan byggas, under rubriken "Här ligger Sandvikens framtid". Kollegan Gefle Dagblad konstaterade att "Idag kommer Atmelhöjdarna till Sandviken".

För i Sandviken känner alla till Atmel. Här behövs inga förklaringar, som "halvledartillverkaren" eller "det amerikanska chipsföretaget".

Det har sagts att Atmel väljer mellan Sandviken och Malaysia. Men de uppgifterna tillbakavisar George Perlegos.

- Vi jämför inte länder, säger han.

- Men det är ett faktum att vi inte har någon fabrik i Asien, en region som ju växer snabbt. Så förr eller senare kommer vi nog att etablera någonting där, konstaterar han.

Delegationen träffade även ett antal svenska företag intresserade av att bygga den eventuella fabriken. ABB, Vattenfall, Skanska och Aga hade representanter på plats, liksom rekryteringsfirman Simms och den arkitektbyrå - Rosenbergs - som ritat Ericssons halvledarfabrik i Kista.

- De svenska företagen gjorde en stor insats som förklarade vår industrikultur, säger Svante Nordh.

- Vi är kanske lite dyra, men vi är effektiva och produktiva. Det tror jag Atmel också har förstått numera, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)