JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs "mål 4-stöd" ska stärka småföretags konkurrenskraft

EUs så kallade mål 4-stöd kan få små och medelstora företag att göra större utbildningssatsningar än de annars skulle ha gjort.

- Utan bidrag hade vi varit tvungna att göra något liknande, men hade inte kunnat göra det så djupt och så detaljerat, säger Jan Källroos som leder den EU- stöttade så kallade mål 4-verksamheten vid kablage- och dataföretaget LBW Elektronik i Järfälla.

Genom mål 4-stödet kan små och medelstora företag få bidrag när de anställda på ett eller annat sätt ska utveckla sin kompetens. Mål 4-programmet kallas också för Växtkraft, och syftet är just att småföretagen ska få bättre förutsättningar att växa.

Pengarna kan användas för allt från kurser i specialämnen till förbättrade kunskaper om arbetsmiljö och mental träning. Kravet är att verksamheten omfattar alla i företaget, och att alla är delaktiga när det bestäms vad som ska göras. Åtgärdsprogrammet, till exempel, måste utformas av hela personalen, inte bara av företagsledningen eller någon konsult.

- Det görs inte för att anställa mer folk i sig själv, utan för att stärka konkurrenskraften så att lönsamheten ökar. På så sätt skapar man underlag för att anställa fler.



Ska öka omsättning


Företaget, som bland annat distribuerar IBMs produktserie ACS - Advanced Connectivity Systems - har 15 anställda. Jan Källroos hoppas att de förbättrade kunskaper som mål 4-projektet ger ska kunna öka företagets omsättning med upp till en tredjedel. Totalt tror han att företaget kommer att växa ännu snabbare, då det också finns andra faktorer som bidrar till tillväxten.

- Nu har vi råd att verkligen gå igenom plattformen inför de närmsta åren, och vi får råd att utbilda medarbetarna för att höja medarbetarnas kompetens, säger Källroos.

Just nu befinner sig företaget i första fasen av arbetet: att undersöka hur kompetensen ska höjas. Det ska leda fram till ett åtgärdsprogram som ska fullföljas i den andra fasen. Som möjliga åtgärder nämner Jan Källroos kurser om teknik om materiallära för dem som jobbar med produktion och logistikkurser för dem som jobbar med data.

- Det finns kurser för allt. Det gäller bara att hitta de rätta, säger han.

Omkring 1 500 svenska företag bedriver mål 4-verksamhet. Sverige får varje år 300 miljoner kronor från EUs kassa för ändamålet, och staten lägger till lika mycket. Dessa pengar ska täcka hälften av kostnaderna för projekten i företagen, resten står företagen för själva.



Andra i branschen som fått mål 4-stöd:


Mentor Graphics, Kista

Miko Komponent, Norsborg

RB Larmprodukter, Bromma

Södervall Elektronik & Data, Huddinge

Vällingby ingenjörsbyrå, Vällingby

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)