JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Axiom flyttas till Singapore

Peter Larsson, grundare av Axiom, packar nu sina tillhörigheter och lämnar företaget. Mentor Graphics som köpte den svenska specialisten på komponentbibliotek flyttar verksamheten till Singapore.

Våren 1995 såg allt ljust ut för svenska Axiom. Företaget hade just köpts upp av den amerikanska verktygsjätten Mentor Graphics och Peter Larsson, Axioms grundare, var mer än nöjd.

Han hade fått igenom sina krav: personalen skulle få jobba vidare, i Sverige. Men det blev inte som han hade tänkt sig. Idag, två år senare, är fyra av de sex anställda uppsagda av Mentor. Orsak: Axioms utveckling flyttas från Stockholm till Singapore.

- Det här kom som en total överraskning. Vi var Mentors gullegossar i ett och ett halvt år och jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här illa, säger Peter Larsson.

Han själv och resten av de anställda står just och packar ihop sina tillhörigheter. Den första maj stänger Nackakontoret för gott.

Men löftet då? Mentor lovade ju att behålla personalen och att låta utvecklingen stanna i Sverige?

- Så lät det då, ja. Men såna här löften har väl aldrig evig hållbarhet, säger Peter Larsson och låter verkligt besviken.



Bättre integration


Mentors förklaring till flytten är att man vill koncentrera all biblioteksutveckling till ett ställe. På så vis kan man lättare integrera Axioms produkter med resten av Mentors biblioteksverktyg, heter det.

Peter Larsson påpekar att Axiom fortfarande står för spjutspetstekniken i Mentors biblioteksstrategi.

- Idag kan ingen göra det här jobbet bättre och billigare än vi själva. Men vi utbildar nu Singaporepersonalen så gott vi kan, säger han.

I övrigt vill Peter Larsson inte kommentera Mentors argument. Även om han är uppsagd är han ju formellt sett anställd av Mentor ytterligare en tid.

- Visst är det trist ur svensk synvinkel. Och det är alltid tråkigt för den som drabbas av en rationalisering, säger Anders Torelm, VD för Mentor Graphics svenska dotterbolag.

- Men för Mentors del är det här absolut mest rationellt. Vi vill satsa ännu mer på biblioteksutvecklingen och samlar nu all kompetens på ett och samma ställe. Våra kunder är också positiva till flytten, säger han.

Nämnas bör att det svenska Mentorkontoret inte varit inblandat i besluten kring Axiom - allt har hanterats av den amerikanska biblioteksgruppen. Såväl Anders Torelm som Peter Larsson betonar att de inte vill att någon kund skall komma i kläm på grund av flytten.

Axioms specialitet är hantering av komponent- och konstruktionsbibliotek. Flaggskeppet är symbolgeneratorn Axel, en produkt som gjort företaget marknadsledande på området. Axel är inte låst till Mentormiljön utan kan användas med konkurrerande fabrikat, som Cadence, Viewlogic, Veribest och Zuken- Redac.

De flesta Axiomanställda har redan lyckats få nya arbeten, två börjar snart på Mentors Kistakontor.

Charlotta von Schultz



Prosamgruppen hamnar i besvärlig sits


Axioms Asienflytt kan påverka det svenska standardiseringsarbetet inom ramen för Prosam Symbolgrupp, en arbetsgrupp som sedan ett kvarts sekel utarbetar schemasymboler för integrerade kretsar.

- Det här sätter oss i en besvärlig sits, säger Prosamgruppens sekreterare Kjell Johansson, som till vardags arbetar på Saab Dynamics i Linköping.

I Prosamgruppen sitter tunga svenska elektronikföretag som Ericsson, Bofors, Siemens, Saab plus ABB. Och Axiom förstås, som via SEK - Svenska Elektriska Komissionen - har nyttjanderätten till gruppens symboler. Företagets symbolgenerator Axel har kopplingar till ett antal konstruktionsverktyg på marknaden och Prosams symboler når på så vis slutanvändarna - konstruktörerna.

Mentor Graphics vill nu fortsätta samarbetet med Prosam via Singaporekontoret. Men på Prosamgruppen är man inte lika entusiastisk.

- Vi vill ha ett samarbetsavtal, men det är svårare att samarbeta med ett kontor som sitter i Singapore jämfört med ett som sitter i Stockholm, slår Kjell Johansson fast.

Men i övrigt är han försiktig med sina uttalanden - SEK skall inleda förhandlingar med Mentor.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)