JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarforskningen behåller anslagen

Med en livboj från Stiftelsen för strategisk forskning har mikroelektronikforskningen räddats undan Nuteks besparingar.

Stiftelsen för strategisk forskning har tagit över ansvaret från Nutek för de så kallade samarbetsprojekten inom mikroelektronikforskning. Forskarna inom de berörda projekten kan därmed vara säkra på att inte drabbas av de besparingar som Nutek tvingas till med minskade anslag.

14 konsortier deltar i de berörda samarbetsprojekten, som handlar om allt ifrån kiselkarbid till krafttransistorer och mikrovågskonstruktion. Övertagandet innebär att Nutek avlastas med omkring 50 miljoner kronor per år, men verket förlorar samtidigt sitt inflytande över forskningen.

- Det innebär inte några väsentliga förändringar på kort sikt. Vi tar över det hela, med samma styrgrupp och med handläggarna på Nutek, säger Ingvar Lindgren som är VD för Stiftelsen för strategisk forskning.

- Men på lång sikt vill vi utnyttja synergier med de närliggande projekt som stiftelsen har hand om sedan tidigare.

Strategiska forskningsstiftelsen har sedan tidigare hand om programmet Mikroelektronik, fotonik och nanovetenskap, som till stor del har samma deltagare som samarbetsprojekten. Ett av syftena med att ta över just mikroelektroniken var att dessa två program skulle kunna samordnas.



Forskare andas ut


Olof Engström, dekanus för elektronik- och datasektionen vid Chalmers, hör till de forskare som är positiva till stiftelsens övertagande av verksamheten, samtidigt som han är arg över det politiska spelet kring forskningsfinansieringen.

- Vi kan ännu inte överblicka det, men det verkar ju ordna sig till sist, säger Olof Engström.

Olof Engström tror liksom Ingvar Lindgren att det kan finnas fördelar i att samordningen ökar mellan de olika programmen, särskilt om de också kommer att närma sig den forskning som hittills bedrivits i Teknikvetenskapliga forskningsrådets, TFRs, regi.

- Det kan ju tänkas att det kommer ut något väldigt positivt ur det här om man nu börjar tänka i nya banor, säger Olof Engström.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)