JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Riksdagen sade ja till digital-TV

Riksdagen sade ja till en utbyggnad av ett digitalt TV-nät i Sverige. Sveriges Televison har fått ett anslag på 200 miljoner för att användas till digitala TV-sändningar.

Statliga Teracom som driver näten av TV- och radiosändare i landet har i praktiken startat utbyggnaden. De första digitala sändarna installeras i Stockholm, Göteborg och Norrköping-Linköping. I augusti startar sändningarna i fyra kanaler på varje ort.

Sedan forsätter utbyggnaden i Sundsvall-Östersund, Malmö-Hörby och Västerås i december i år. Under 1998 fortsätter Teracom att breda ut nätet samtidigt som man dubblar kapaciteten till åtta kanaler i de första sändningsområdena. I mitten på 1999 räknar man med att kunna täcka hela landet.

Att bygga landstäckande digitalt TV-nät beräknas kosta 300 miljoner kronor för varje "block" om fyra kanaler.

Sändarutrustningen kommer från Philips och det italienska företaget Itelco. Philips levererar utrustningen för komprimering och multiplexering enligt MPEG-2 och DVB-standarderna och ansvarar för funktion och systemintegration. Sändarslutsteget levereras av Itelco.

Philips Token Mux-system som kan användas för mark-, kabel- och satellitsändningar används. Token Mux skapar också den information som används av elektroniska programguider i de digitala TV-mottagarna.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)