JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös japan kräver plats i tyska nät

De tyska privata teleföretagen vill använda den japanska teletekniken PHS i sina nät. De tyska statliga myndigheterna säger nej men förhandlingar pågår på hög nivå.

Vill man skydda det europeiska DECT-systemet? Dansar politikerna efter Siemens och Ericssons pipa? Det frågar sig NEC med flera japanska företag som vill föra in PHS-systemet för trådlös telefoni i Tyskland och Europa. De stöds av de privata teleoperatörer som ligger i startgroparna inför den fria telemarknaden från 1998.

De nya telebolagen vill nämligen använda PHS för att överbrygga sträckan mellan de egna näten och slutkunderna, för att slippa hyra ledningar av Telekom. Den japanska digitala teletekniken passar för detta ändamål. På hemmaplan används PHS som mobiltelefon med lokal räckvidd.



Fem miljoner PHS-telefoner


- Vi har framför allt tagit fram DECT som trådlös telefon och tänkt för lite på andra användningar, medger Wolfgang Meye, produktchef på Siemens i nyhetsmagasinet Focus.

DECT arbetar mellan 1880 och 1900 MHz, PHS mellan 1900 och 1920. De båda systemen fungerar enligt uppgift bra vid sidan av varandra. Så sker sedan två år i Hongkong. Och det är en etablerad teknik som knackar på dörren till Europa. I Sydostasien finns fem miljoner PHS-telefoner.



Konkurrerar med DECT


Tyskland bromsar, med europeiska argument:

- DECT är framtaget för Europa. Våglängdsområdet 1900 - 1920 är tänkt för gränsöverskridande europeisk trafik, säger Frank Krüger på postministeriet.

Men trycket på postministern Bötsch ökar. Både från politiskt håll och från näringslivet yrkas på konkurrens.

- Vi utvecklar ett koncept och diskuterar också med japanerna, säger ministerns talesman till Elektroniktidningen.

Möjligen löses knuten när statssekreteraren i postministeriet i denna månad reser till Japan. PHS står på dagordningen. Japanerna lockar med att förlägga tillverkningen till en lämplig tysk krisregion.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)