JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Domstol anser att Avant stulit källod. Men Avants program stoppas inte

En amerikansk domstol slår fast att Avant förmodligen har kopierat Cadence källkod. Men domaren valde ändå att inte stoppa Avants programvara. Slutgiltig dom väntas först i en framtida rättegång.

United States District Court gav i förra veckan verktygsleverantören Cadence rätt i den bittra striden gentemot rivalen Avant. Åtminstone delvis rätt.

Den federala domaren Ronald Whyte menar att all bevisning talar för att Avant faktiskt har kopierat Cadence källkod. Men han tillmötesgår inte Cadence krav på ett totalt säljförbud av Avants kronjuveler - konstruktionsverktygen Arc Cell, Arc Cell XO och Aquarius för placering och ledningsdragning av stora kretsar. Motiveringen var att ett sådant förbud skulle äventyra Avants överlevnad.



Avants argument underkänt


Däremot får företaget inte längre marknadsföra produkter som innehåller funktionen DSO, en funktion som sägs härröra från Cadence Vsize.

Domaren underkände också Avants viktigaste försvarsargument: ett avtal från 1994 som skulle förlåta allt som hade hänt fram till dess plus en så kallad renrumsprocedur som enligt Avant rensat ut all källkod som "liknade" konkurrentens.

I Cadence officiella pressmeddelande uppges företagets VD Joe Costello vara nöjd med vad domstolen hittills beslutat.

- Domstolen bekräftar våra påståenden att Avant är ett företag som bygger på affärshemligheter och källkod som stulits från Cadence, säger han.

Men tongångarna från Avantlägret är faktisk också positiva. Cadence har ju inte lyckat stoppa försäljningen av de kritiserade verktygen.

- Jag applåderar domstolens beslut idag. Cadence har använt ogrundade och förvrängda historier som en marknadskampanj mot Avant. Vi är belåtna med att sanningen kommer fram i den juridiska processen, säger Gerald Hsu, Avants VD.

Men rättsfallet är långt ifrån avgjort ännu. Slutstriden mellan de både företagen kommer ske inför en jury i en kommande rättegång. Tidpunkten är inte spikad ännu.

Cadence mål är då - precis som tidigare - att helt bannlysa Avants produkter från marknaden, vilket förmodligen inte kommer att lyckas. Däremot riskerar Avant att få betala ett rejält skadestånd.



Bråket startade 1995


Det juridiska bråket mellan företagen startade i december 1995 då Cadence stämde konkurrenten för stöld av källkod, intrång på copyrightbestämmelser och konspiration.

Avant, som för övrigt startats av före detta Cadenceanställda, förnekade hårdnackat alla anklagelser och svarade med att stämma Cadence för yppande av affärshemligheter, konspiration, olagliga konkurrensmedel och avsiktligt störande av kundrelationer.

Cadence är i särklass störst inom datorstödd elektronikkonstruktion. Men Avant är en snabbväxare, förra året ökade omsättningen med 54 procent. Företaget tar marknadsandelar från just Cadence.

Charlotta von Schultz



Analyshjälpmedel ökar mest


Analysverktygen ökar mest. Det visar en marknadsstudie över branschen för datorstödd elektronikkonstruktion som nyligen presenterades av Edac - Electronic Design Automation Consortium.

De tre första kvartalen 1996 såldes nya licenser för mer än en miljard dollar, en uppgång med 23 procent jämfört med 1995.

Vissa nischverktyg växte extremt bra. Om man ser till det tredje kvartalet i fjol så ökade analysverktygen med 80 procent till knappt 13 miljoner dollar jämfört med samma kvartal 1995. Hjälpmedlen för FPGA-syntes landade på 5,5 miljoner dollar, en blygsam summa kan tyckas, men uppgången var stark - hela 76 procent.

Verktygen för högnivåinmatning ökade nästan lika mycket, 74 procent, men Edac avslöjar inte vad intäkten egentligen blev räknat i dollar.

Programvara för kretslayout är också på stark frammarsch. Intäkterna under fjolårets tredje kvartal blev drygt 93 miljoner dollar, en ökning med 52 procent. Flest verktyg såldes inte helt oväntat till amerikanska konstruktörer. Marknaden i USA växte dessutom snabbare än i Europa och Japan.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)