JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels advokater är igång igen

Så är den igång igen, den juridiska fighten mellan Intel, AMD och Cyrix. Den här gången är det Intel som stämt de andra två för varumärkesintrång. Företaget anser sig ha ensamrätt till beteckningen MMX.

Det var en tvåårig vapenvila som bröts när Intel den 14 mars stämde rivalerna AMD och Cyrix för att även de planerar att använda beteckningen MMX. De amerikanska advokaterna lär gnugga händerna. Förra gången pågick kampen i domstolarna mellan AMD och Intel i åtta år och gick lös på ett par hundra miljoner dollar.

Processen mot Cyrix var inte lika långdragen även om det i båda fallen handlade om påstådd kopiering av tekniska lösningar. Den här gången lär det bli enklare eftersom det rör sig om varumärkesintrång.

Intel hävdar att MMX står för "media enhancement technologies" medan både AMD och Cyrix slår ifrån sig och anser att det är en vedertagen förkortning för "multimedia extensions".



AMD på väg lansera K6 med MMX


Stämningen kommer strax före AMDs lansering av den första K6-processorn med MMX- tillägg och lär ge Intelhatarna ytterligare bränsle. Intel kontrollerar idag PC- processormarknaden och saknar verkliga utmanare.

Att då slå på AMD eller Cyrix verkar onödigt. Kanske är stämningen bara ett led i den mångmiljonsatsning Intel drog igång i januari, när P55C med MMX lanserades. Hur som helst har stämningen gett stor uppmärksamhet i media, så även i Elektroniktidningen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)