JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniskt skal skyddar pengarna

Produkt: SQS, värdetransportväska

Företag: SQS AB, Skellefteå

Konstruktörer: Kjell Lindskog, Anders Österberg, Lars Dernebo m fl



Skellefteåföretaget SQS, tidigare Lindskog Innovation, tycks höra till 1998 års vinnare i Elektroniksverige. Företaget tycks ha lanserat inget mindre än världens första totalt inbrottssäkra värdetransportväska, och riskkapitaljätten IDI hör till dem som imponerats.

- 1978 läste jag om ett värdetransportrån i England. Då började jag fundera över ett koncept där tjuven aldrig blir belönad, säger Kjell Lindskog.

Fjorton år senare, 1992, började de tekniska möjligheterna skönjas. Men utmaningarna var stora. Exempelvis måste varenda en av sedlarna i en angripen väska färgas röd till minst 30 procent, även om sedlarna ligger inpackade i vacuumplast. Vid intrång i vapentransporter måste vapnen sprängas sönder, utan fara för dem som står i närheten.

- När vi började med det här var jag helt mörkhårig och nu är jag helt gråhårig. Men jag skulle inte vilja ha det här ogjort, säger Kjell Lindskog.

- Jag hade ett litet självgående bolag utan skulder, och med lite pengar på banken. Jag tänkte 'ska jag sätta mig i skuld nu och riskera allting?' Men så tänkte jag att tar jag inte den här chansen nu, då är jag dum.

På ett år har företaget nu vuxit från sju anställda till 27. Riskkapitalbolaget IDI har köpt 60 procent av bolaget från Kjell Lindskog, har tillsatt förre Volvochefen Christer Zetterberg som styrelseordförande, och tänker nu låta hårdlansera väskorna utomlands. Kjell Lindskog har lämnat över sin vd-stol och pekar på att innovatören måste våga släppa ifrån sig en del av inflytandet.

- Många är rädda för att släppa in andra, men ägandet i sig är inte heligt. I ett litet bolag får jag bestämma, men i ett större får jag vara med och påverka. För mig är det viktigare.

Väskans elektroniska skal av lätt, starkt kompositmaterial fungerar på en gång som larm och som elektromagnetisk avskärmning för väskans elektronik. Skärmningen gör att elektronikens tolkning av signalerna i skalet blir snabbare och säkrare. Ett millimeterstort hål utlöser färgladdningen på bråkdelen av en sekund, även om borren är av plast.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)