JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slå av kaffet över elnätet

Produkt: Noll220 (arbetsnamn), elförbrukningsvakt

Konstruktör: Rasmus Lindberg, Bjästa



En elförbrukningsvakt, med säker signalöverföring genom elnätet i väggen. Så kan man beskriva det system som Rasmus Lindberg i Bjästa har utvecklat, och som med ett handtag från Innovationscentrum nu har börjat tillverkas i volymer.

- Det började för snart åtta år sedan, när frun och jag skulle på semester. Vi hade åkt åtta mil när hon började tänka 'stängde jag verkligen av kaffebryggaren?', säger Rasmus Lindberg.

De vände tillbaka, och kaffebryggaren stod mycket riktigt på.

- Hela min semester gick åt till att fundera på vad man gör åt sånt.

Systemet består av en centralpanel som sätts vid ytterdörren, och ett antal mellanproppar som sätts mellan vägguttagen och de hushållsprylar som ska styras och övervakas.

Rasmus Lindberg benämner propparnas funktionssätt med färger, som alltså inte avser utseendet utan arbetsläget. Röd propp stänger av apparaten efter en viss tid (exempelvis kaffebryggaren), grön propp låter apparaten stå på (exempelvis frysen), och gul propp sätter igång maskinen en viss tid, till exempel tvättmaskinen när elen är billigast.

Vilken färg en viss propp ska ha ställs in från centralpanelen. En stoppknapp på centralpanelen gör det också möjligt att stänga av alla rödmarkerade tillämpningar innan man går ut.



Hackersäkert


För att undvika att någon hacker ska kunna styra grannens hem från sin pc så har Rasmus Lindberg utvecklat ett eget kommunikationsprotokoll som bygger på verifikat i flera riktningar.

En del av styrkan ligger i att det är elförbrukningen som mäts när centralen frågar ifall något står påslaget. På så sätt undviks exempelvis att det ser ut som om kaffebryggaren är igång, ifall någon har stängt av den manuellt.

Priset på systemet väntas hamna kring 3 000 kronor för slutkunden när momsen räknas in. Fast energibolag och försäkringsbolag kan vara intresserade av att sponsra kalaset. Exempelvis skulle energibolag kunna ge kunder lägre elpris i utbyte mot rätten att under kort tid få stänga av användarens värsta strömslukare - som värmepanna eller frysbox - vid belastningstoppar på elnätet.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)