JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens buss hjälper hjärnskadade

På Danderyds sjukhus togs en fullt automatiserad lägenhet i bruk i mitten av juni. Allt som kan övervakas och styras har kopplats ihop med ett programmerbart styrsystem.


Den nya lägenheten vid Danderyds sjukhus utgör en del av ett EU-projekt om ny teknik som ska hjälpa hjärnskadade människor att rehabiliteras på egen hand i sin egen hemmiljö. Den tekniska lösningen står Siemens för med sin kommunikationsbuss Instabus som dragits i väggarna.

Siemens har även levererat utrustningen som gör det möjligt att styra funktioner i hemmet, utrustning som intelligenta tryckknappar, reläer, larm och termostater. Allt följer standarden EIB - European Installation Bus - för intelligenta byggnader och hem.

- Vi har översatt önskemålen från Danderyds rehabklinik till hur utrustningen i lägenheten ska kommunicera med bussystemet, säger Mats Rehnström på Siemens som är tekniskt ansvarig för bussystemet i projektet.



Patientens hem anpassas


Under projektets gång ska 20 hjärnskadade patienter bo en vecka var i lägenheten. En pc registrerar vilka hjälpmedel de använder för att man sedan ska kunna anpassa patientens hem på bästa sätt.

Ett exempel på funktion är att en klocka tickar igång när lägenhetsinnehavaren skruvar på vattenkranen. Om vattnet fortfarande skvalar efter 10 minuter går ett larm, och efter ytterligare fem minuter aktiveras ett relä som stänger av kranen.

Just rehabiliteringslägenheter är kanske inte en jättemarknad för Siemens, men företaget ser en kraftigt ökad efterfrågan på intelligenta byggnader som skolor, företag och myndigheter och även privata hem.

- Byggbranschen går bra igen, och vi ser redan tydliga tecken på ett kraftigt ökat intresse för att bygga in Instabus i vanliga hus, säger Mats Rehnström.

Charlotta von Schultz

www.eiba.be

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)