JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CMOS-sensorer lockar stora och små

Allt fler CMOS-sensorer har dykt upp på senare tid. Samtidigt syns ett antal allianser mellan kameratillverkare och halvledarproffs. Här intill finns en lista på intressanta händelser inom området. Listan, som är i bokstavsordning och inte indikerar någon ranking, gör dock inte anspråk på att vara fullständig - läsekretsen uppmanas härmed höra av sig om andra projekt och samarbeten i genren.

Hewlett Packard släppte sina första alster av CMOS-sensorer i oktober förra året. I dag volymproduceras två sensorer i VGA-format (640 x 480 bildpunkter), en för färgbilder och en gråskalig, medan liknande sensorer i CIF-format (352 x 288 bildpunkter) skall börja volymtillverkas i mars. HPs sensorer är tillverkade i en 0,5 μm-process, men matas med 3,3 V.

Hyundai Electronics lanserade CMOS-sensorer med inbyggd AD-omvandling på höstens Comdex-mässa. Sensorerna har konstruerats i samarbete med Harvard University och tillverkas i en 0,5 μm-process som tidigare använts för DRAM. Storleken varierar mellan 400 x 300 och 800 x 600 bildpunkter.

IBM samarbetar med Polaroid kring CMOS-sensorer.

Intel har tagit fram en CMOS-sensorer med upplösningen 768 x 576 bildpunkter till sin egen kameralösning för persondatorer, kallad 971 PC Camera Kit. Ryktet säger att Intel använder Photobits CMOS-teknik.

Lucent Microelectronics har presenterat en CMOS-sensor med upplösningen 354 x 292 bildpunkter. Den har en inbyggd digital signalprocessor som klarar 100 miljoner operationer per sekund.

Motorola samarbetar med Kodak kring CMOS-sensorer. Photobit sägs ligga bakom Motorola/Kodak-konstruktionen.

Photobit har tagit fram flera CMOS-sensorer, i huvudsak kundanpassade. Till standardprodukterna, som i Sverige säljs av Memec, hör PB-159 med 512 x 384 bildpunkter samt PB-720 som innehåller 1 280 x 1 024 bildpunkter och kan bearbeta upp till 60 bilder per sekund.

Den förstnämnda är tänkt för videokonferens i pc-miljö, medan den andra är lämpad för avsyningssystem. Inom kort släpper företaget prover på en lille- och en storebror till PB-159. Den ena i CIF-format, den andra i VGA-format.

Alla sensorer har pixelstorleken 7,9 x 7,9 μm och tillverkas idag i en 0,5 μm- process. Photobit samarbetar med Kodak och har designat en CMOS-sensor för företagets framtida digitala stillbildskameror.

Företaget är grundat av forskare från Nasas Jet Propulsion Laboratories, som ligger bakom den aktiva pixeltekniken. I början på året fick California Institute of Technology USA-patent på tekniken, som Photobit har exklusiv licensrätt till. Vad detta innebär för framtiden är oklart.

Omnivision släppte OV7500 och OV7000 under förra hösten, två CMOS-sensorer med NTSC- och PAL-avkodare.

Rockwell Semiconductor har introducerat fem sensorkretsar. Två har CIF-format, medan de övriga har upplösningen 960 x 720, 800 x 600 respektive 640 x 480 bildpunkter. Alla har inbyggd AD-omvandlare samt mikrolinser. Ryktet säger att Rockwells teknik bygger på Photobits arkitektur.

Siemens har forskat på CMOS-sensorer sedan början av 90-talet. Först ut var en sensor med upplösningen 128 x 128 bildpunkter. Senaste tillskottet är Eyemax som, enligt företaget, är världens första riktiga enchipskamera. Den innehåller en CMOS-sensor med upplösningen 720 x 576 bildpunkter samt inbyggd AD-omvandling och signalbehandling.

Mot slutet av året släpps samma chips med inbyggd färgberäkning samt en sensor i CIF-format. Alla sensorer är tillverkade i 0,5 μm.

Sedan november förra året samarbetar Siemens med VLSI Vision Group. Hur samarbetet kommer att fortskrida nu när

ST Microelectronics tagit över Vision är dock ovisst.

ST Microelectronics har köpt VLSI Vision Group. I början av februari meddelade man att

84 procent av aktierna numera ingår i ST-gruppen. Man hoppas kunna ta över 100 procent av företaget på sikt.

Toshiba har CMOS-sensorer i VGA-format samt i CIF-format, där punkternas storlek är 5,7 μm x 5,7 μm.

Under hösten kommer provexemplar av VGA-sensorn med inbyggd AD-omvandlare. Tanken är att även integrera en digital signalprocessor på chipset. Förmodligen får vi se det första resultatet mot slutet av nästa år.

Företaget har även demonstrerat en sensormatris som innehåller 1,3 miljoner bildpunkter. Alla sensorer tillverkas i 0,6 μm, men planen är att börja tillverka i 0,4 μm. På utvecklingsstadiet tittar Toshiba på sensorer med punktstorleken 3,7 μm x 3,7 μm.

Tower Semiconductor är den enda officiella tillverkaren av Photobits CMOS- sensorer. Samarbetet har pågått i två år.

Vlsi vision Group har utvecklat CMOS-sensorer under flera år. Företaget har en mängd sensorer på sin repertoar med en upplösning från 160 x 120 bildpunkter till 1 280 x 1 024 bildpunkter.

De allra minsta sensorerna används i leksaker, medan de största är utvecklade för att användas i framtida digitala stillbildskameror.

Företaget tillverkar sina sensorer i en 0,8 μm-process, bildpunkternas storlek varierar dock mellan olika sensorer.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)