JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två nya verktyg bygger på Linux

Verktygsleverantörerna Rubicad och Green Mountain lanserar varsitt konstruktionshjälpmedel som bygger på operativsystemet Linux.


Linuxverktygen är fortfarande lätträknade i konstruktionsbranschen. Antalet ökar dock sakta men säkert. De två senaste tillskotten kommer från Green Mountain Computing Systems och Rubicad.

Green Mountains lansering är en Linuxbaserad VHDL-kompilator. Den är direktkompilerande och erbjuder både en textbaserad och en grafisk simuleringsmiljö. Verktyget finns tillgängligt redan nu och kan laddas ner från företagets webbplats på adressen www.gmvhdl.com. En nätverkslicens kostar knappt 700 dollar.

Även Rubicads nylansering Ladee är Linuxbaserad. Men där upphör också likheterna. Ladee uttyds Layout and design environment, och verktyget vänder sig till konstruktörer av asicar som ska tillverkas i mycket avancerade kiselprocesser, 0,25 μm och 0,18 μm.

Verktyget sägs lösa problem med kretsarnas fysiska konstruktion. Det kan röra signalintegritet som exempelvis överhörning likaväl som timing- och effektproblem. Förutom Linux stöds även Unix. Priset startar på 69 000 dollar.

En annan nyhet på Linuxfronten är att operativsystemet äntligen kommit ut i en ny version. Den nya versionen har slutsiffra 2.2 och erbjuder en rad nyheter. En är det förbättrade stödet för icke-Intelprocessorer. Ett annat stort plus är att nykomlingen kan utnyttja datorer med flera processorer mycket mer effektivt jämfört med föregångaren 2.0. Minnesåtgången har dock ökat.

Charlotta von Schultz

www.rubicad.net

www.linuxhq.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)