JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Navigerar där GPS-signaler inte når fram

Ett navigationshjälpmedel med bättre noggrannhet än GPS-standarden och som når platser där GPS går bet har utvecklats av forskare i USA.


Siemens Corporate Research i USA har utvecklat ett navigationssystem som inte är beroende av yttre signaler. Applikationen är speciellt framtagen för fordon i storstäder där tunnlar, broar och höga byggnader hindrar GPS-satelliternas signaler.

Siemens lösning bygger på fyra informationskällor: En intern vägkarta, ett program som håller reda på startpunkten, en logg som räknar ut ressträckan och sist en kamera med panoramalins. Kameran används för att känna igen givna landmärken som förprogrammerats.



Kamera söker av horisonten


Systemet räknar ut den sannolika positionen enligt en algoritm för död räkning och kopplar sedan in kameran för att söka av horisonten efter den kända byggnad som bör ligga närmast. Korrigering sker sedan automatiskt.

Försök på Manhattan i New York City har visat att utrustningen uppvisar en noggrannhet på mellan 10 och 40 meter.

Det fungerar dessutom lika bra på natten som på dagen. Dock fungerar systemet dåligt i snöstorm och på stora öppna ytor. Å andra sidan är det under sådana omständigheter som GPS fungerar utmärkt.

Siemens har för avsikt att ta fram en hybridlösning med GPS och tror att kostnaden för ett sådant instrument kan understiga tio dollar om man producerar stora kvantiteter.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)