JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tål tio gånger högre strålning

Temics nya BiCMOS-process ger halvledare som tål tio gånger mer strålning än vad som hittills varit möjligt.


Strålningståliga halvledare för rymdbruk är en ganska smal nisch, vars framsteg dock även kan tillgodogöras inom bilindustrin, militären och i kärnkraftsindustrin. Nu har Temic tagit fram en BiCMOS-process kallad DMILL, vilket för omväxlings skull ska uttydas på franska till Durcie Mixte sur Isolant Logico-Lineaire.

Processen ger kretsar som tål 10 MRad, motsvarande 1014 neutroner/cm2, och Temic hävdar att detta är åtminstone tio gånger mer än någon annan tillverkare klarar för tillfället. Kretsarna kan göras med blandat analoga och digitala delar. Bipolärt, CMOS och JFET kan integreras på samma kisel-på-isolatorsubstrat. Kanallängden blir 0,8 μm för CMOS-delarna och 1,2 μm för de bipolära.

Temic har utvecklat ett designkit med filer för bland annat simulering med Spice- och Eldo och verifiering med ett antal verktyg. Ett stort bibliotek med standardceller finns också tillgängligt.

I samarbete med forskningsinstitutet Imec erbjuder man även möjlighet att dela kiselskivor med andra företag, så kallade multi-project wafers.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)