JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiskt optoföretag lockar investerare

Det brittiska optoelektronikföretaget Bookham Technology lockar kapital från USA. Intel är det andra storföretaget som på kort tid investerar tio miljoner dollar i innovationsföretaget.


Intels beslut att investera 10 miljoner dollar i Bookham Technology är mycket uppmuntrande för det brittiska innovationsföretaget, som utvecklat teknik för integrering av elektronik och optik.

Intel är heller inte ensamma om att ha uppmärksammat företagets teknik, som anses kunna göra det billigare och lättare att bygga fiberoptiska informationsnät. Det stora amerikanska nätutrustningsföretaget Cisco presenterade tidigare i höstas en lika stor investering i Bookham.

- I tider då halvledarindustrin går från bakslag till bakslag är det betryggande att två så stora spelare som Intel och Cisco ser en ljus framtid för Bookham Technology, säger företagets chef och grundare Andrew Rickman.



Kiselbaserat


Bookham har utvecklat en teknik, som man kallar Asoc, och som utnyttjar beprövad och billig kiselteknik för att skapa avancerad optik på kiselkretsar av hög kvalitet. Konstruktionen och tillverkningen av Asoc-kretsar har enligt företaget sin motsvarighet i produktionen av asicar.

Den patenterade tekniken, som är en kisel-på-isolator-teknik, SOI, kombinerar alltså tillverkningsteknik för passiva komponenter med konventionell kiselteknik, vilket avsevärt underlättar konstruktionen och tillverkningen av optoelektroniska komponenter, hävdar företaget.

Tack vare den förenklade tillverkningsprocessen kan också tusentals Asoc-kretsar göras till låg kostnad på en högt automatiserad produktionslinje, med gott utbyte.



Fem år ungt


Företaget grundades för fem år sedan kring idén att utnyttja det billigaste optiska materialet, kisel, för komplicerade optiska kretsar. Andrew Rickman har sedan dess lyckats vinna rejält med finansiell backning för företaget.

Den senaste tidens 20 miljoner dollar från Intel och Cisco, innebär att företaget hittills samlat 65 miljoner dollar. Enligt Andrew Rickman kommer pengarna främst att utnyttjas för att påskynda utvecklingen av Asoc-produkter. För tillfället tillverkar företaget en serie komponenter för överföring och mottagning av signaler via optiska fibrer.

- Bookhams Asoc-produkter kan dramatiskt öka den bandbredd som operatörer kan erbjuda sina kunder, till överkomliga priser, hävdar Andrew Rickman.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)