JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens satsar allt på 300 mm-skivor

Framsteg på 300 mm-området, ett första DRAM på 1 Gbit, störst monter och radikala företagsplaner. Nog kan man säga att Siemens präglade årets Electronica.


Siemens AG ska sluta göra halvledare. Man ska samla all sin halvledarverksamhet i ett företag, och bara behålla en minoritetspost. Det nya företaget ska inte heta Siemens och förmodligen inte ens vara tyskt, utan noteras i USA.

Den bomben släppte Siemens halvledarchef Ulrich Schumacher på mässan Electronicas första dag.

- Planen är klar, vi har tänkt igenom den i tre år. Det som återstår att bestämma är i vilken takt förändringarna ska genomföras, säger Schumacher till Elektroniktidningen.

Siemens halvledarverksamhet gjorde en förlust på 1,2 miljarder D-mark förra året på en omsättning av 8 miljarder.

Orsaken var framför allt prisraset på DRAM. Investeringarna som krävs för DRAM- produktionen står för en femtedel av Siemens utvecklingsbudget, men försäljningen motsvarar bara två procent av Siemens omsättning.

Om förändringarna genomförs blir det lättare att hitta finansiärer till den kapitalkrävande DRAM-satsningen. Se även ledaren, sid 2.



Första 1 Gbit SDRAM


De tekniska nyheterna från Siemens var minst lika intressanta som framtidsplanerna. Bland annat visade man sitt första synkrona DRAM på 1 Gbit, tillverkat i 0,18 μm CMOS. En Gbit motsvarar innehållet på drygt 60 000 A4- sidor.

Kretsen, utvecklad inom ramen för samarbetet med IBM, sägs vara den ytmässigt minsta i sin art samtidigt som den är snabb - databussen kan nå 400 Mbit/s. Till sommaren ska provkretsar finnas framme.

- Vi ligger långt före marknaden. Just nu säljs mest 64 Mbitskretsar, och vi tror att tidigast år 2000 kommer 256 Mbit att börja ta marknadsandelar på allvar. Efterfrågan på 1 Gbit dröjer ännu mer, säger Andreas von Zitzewitz, Siemens högste DRAM-ansvarige.

Företaget presenterade också viktiga framsteg på vägen mot kretsproduktion på 300 mm-skivor.

- Vi har visat att 300 mm-skivor ger produktivitetsökningar på 20 - 40 procent jämfört med 200 mm, säger von Zitzewitz.

- Innan året är slut kommer vi att ha vår 300 mm pilotlina installerad. Nästa år lär vi oss hantera tillverkningen där, och år 2000 ska vi förbereda oss för volymproduktion.

- Första fabriken för 300 mm kommer igång år 2001, säger von Zitzewitz.

Men vid det laget ska alltså företaget inte heta Siemens och kanske inte ens vara tyskt. Och flera av de mindre strategiska halvledarverksamheterna har nog också sålts då.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)