JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microtec öppnar dörren för marknadens verktyg och realtids-OS

Programvaruutvecklare kan nu lättare pussla ihop en miljö kring Microtecs felsökningsverktyg Xray.

Operativsystem, egenutvecklade eller köpta, samt verktyg från olika leverantörer kopplas samman med hjälp av nylanserade Xray Integration Kit.

Programvaruutvecklare för inbyggnadsprocessorer har en uppsjö av verktyg att välja bland. Haken är att de flesta löser ett specifikt problem, men få klarar allt som krävs för att exempelvis avlusa programvaran till ett avancerat realtidssystem. Att integrera de olika specialverktygen har inte alltid varit de lättaste.

Men detta hoppas Microtec dra sitt strå till stacken för att förändra med nylanserade X-ray Integration Kit, ett paket som gör det lättare för olika leverantörer på marknaden att ansluta exempelvis operativsystem och simlatorer till Xray.

Liknande tongångar finns redan tidigare hos konkurrenten Windriver som marknadsför det öppna utvecklingssystemet Tornado.



Felsökning i hjärtat


Hjärtat i Microtecs integrationspaketet är företagets felsökningsverktyg Xray, som fått en rejäl uppfräschning.

Förutom traditionella felsökningsfunktioner för inbyggnadstillämpningar finns även stöd för C++, objektorienterad felsökning plus realtidsoperativsystem.

Grundtanken är att Xray lätt ska kunna integreras med nya processorer samt verktyg och operativsystem från ett stort antal leverantörer. Verktygen kan exempelvis vara simulatorer, emulatorer, JTAG/BDM-avlusare och mjukvarumonitorer.

För att ge Xray en modulär arkitektur har företaget isolerat stödet för specifika processorer, operativsystem eller verktyg i dynamiskt länkade bibliotek (DLL - Dynamically Linked Library) för Windowsanvändare, medan man i stället använder delat bibliotek (shared library) under Unix.



Klarar egna realtids-os


DLL-mekanismen gör det även möjligt att ansluta sitt eget realtidsoperativsystem, ett stort plus med tanke på att lejonparten av realtidsoperativsystemen i dagens inbyggda system faktiskt fortfarande är egenutvecklade alster. Genom att ansluta sig till Microtecs Xraykärna kan man alltså ändå på ett enkelt sätt få tillgång till en integrerad utvecklingsmiljö.

Under devisen window-per-task låter Microtec användaren öppna önskat antal fönster med källkod som var och en kopplas till en viss processor eller uppgift - task. Xray hanterar även processer och trådar inom processer. Varje fönster färgkodas för att programutvecklaren lättare ska kunna hålla rätt på snarlika fönster.

Ta exempelvis en tillämpning med två uppgifter eller trådar som kör samtidigt och delar kod. Programmeraren kan då öppna ett avlusningsfönster vardera till de båda uppgifterna och sedan betrakta exempelvis brytpunkter som är knutna till endera uppgiften.

All information som hör till en uppgift får en egen färg - källkod i C- eller C++ såväl som assembler plus fönster som visar innehåll i register och minnen.

En annan viktig funktion är att Xray kan synkronisera brytpunkter - något som är användbart när man vill hitta fel som beror på felaktig kommunikation mellan två processorer.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)