JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Produkter finns men standard saknas

De första produkterna som kan hantera samtrafik mellan Internet och telenätet har börjat dyka upp på marknaden. Men de fungerar inte alltid tillsammans, eftersom standard än så länge saknas.

IP-växlar med kapacitet att klara samtrafik mellan Internet och telefoninätet är en av de heta nya produkterna för Internettelefoni. Samtrafik är både viktig och nödvändig eftersom telefoni erbjuds via båda näten. Branschfolket kallar de nya växlarna gatewayservrar - namnet är hämtat från datakomvärlden - och de första produkterna kom förra året.

Det är också datakomföretag som dominerar marknaden. Enligt Telia är amerikanska Lucent ensamt bland de tunga telesystemleverantörerna om att ha en egen gatewayserver. Ericsson, Siemens och Alcatel saknar idag egenutvecklade produkter.



Realtid och full duplex


När någon ringer via en vanlig telefon till en gatewayserver digitaliseras talet, komprimeras, paketeras och skickas till sin slutdestination via Internet. I andra riktningen sker motsvarande procedur omvänt. Båda personerna i ett telesamtal kan tala samtidigt eftersom allt sker i realtid och i full duplex. Men idag saknas standard på flera punkter.

De nya växlarna har två gränssnitt för telefoni, ett mot telenätet och ett mot Internet. Gränssnittet mot telenätet klarar normalt T1/E1 (1,5 och 2 Mbit/s) med ISDN-signalering. Gränssnittet mot Internet kommer sannolikt att baseras på standarden H.323 som utarbetats av ITU, Internationella Teleunionen och även stöds av dataindustrin. H.323-standarden har blivit färdig nyligen, och produkter är under utveckling.



Två olika servrar kan inte prata


Inte heller överföring av tonsignalering (DTMF, Dual Tone Multi-Frequency) är standardiserad för gatewayservrar. Sådan signalering används till exempel i telefonbanker. Avsaknaden av standard innebär att två stycken servrar från olika leverantörer normalt inte kan kommunicera idag.

Hantering av störande eko är ett annat problem.



Debitering olöst problem


En gatewayserver kan också behöva klara att lagra samtalsdata för både fakturering och trafikövervakning.

Förutom gatewayservrar behövs en rad andra produkter för internettelefoni. Det gäller bland annat servrar för att ge abonnenterna kataloginformation samt IP- växlar, routrar och nätnav. Marknader som idag domineras av dataindustrin.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)