JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys kopplar egen router till syntesverktyg

Under devisen fysisk syntes lanserar Synopsys en router som har täta kopplingar till företagets syntesverktyg. Nytillskottet drar förbindningarna mellan konstruktionsblock i avancerade systemkretsar.


- För att klara timingen i systemkretsar måste nyckelfunktioner från den fysiska konstruktionen flyttas till syntesen, säger Tom Ferry på Synopsys.

Just detta vill Synopsys åstadkomma med Flexroute, som är företagets första router. Den har täta kopplingar till syntesen och ska sköta ledningsdragningen på toppnivån, exempelvis mellan de konstruktionsblock som ingår i systemkretsar.

Verktyget ska användas både före och efter syntesen. Före syntesen placerar konstruktören ut blocken (floorplan) och göra en grov ledningsdragning. Sedan använder man ett extraheringsverktyg för att uppskatta fördröjningen i ledningarna och fördelar den tillgängliga tiden mellan de olika blocken. Därmed kan man mata syntesverktyget med betydligt bättre krav (constraints) än vad som hittills varit möjligt.

Efter att alla block är syntetiserade kopplar man dem samman med färdiga konstruktionsblock, IP, och förfinar placering och ledningsdragning. I Synopsys vision använder man naturligtvis företagets egna syntesverktyg, samt Chip Architect för placering och Primetime för statisk tidsanalys. Först därefter får verktyg från andra routerleverantörer, läs Cadence eller Avanti, ta över för den slutgiltiga ledningsdragningen.



Tio gånger snabbare


Flexroute klarar konstruktioner med miljontals grindar, och lär främst användas för kretsar som ska tillverkas i 0,25 μm-processer eller finare.

Hjälpmedlet använder inte raster, det är gridless med andra ord, och de första användarna vittnar om att det är tio gånger snabbare än konkurrerande alternativ. Verktyget har ingen begränsning vad gäller antalet metallager, som mest har Synopsys provkört med åtta lager.

En viktig finess är att Flexroute stöder varierbar bredd på ledare och avstånd mellan ledare, något som sägs vara en förutsättning för att klara brus, överhörning och signalintegritet i avancerade kretsar. Enligt Synopsys själva är Flexroute överlägsen konkurrerande verktyg.

- Dagens rasterlösa routrar utvecklades för att dra ledningar på kretskort, de har inte kapacitet för att klara miljongrindars systemkretsar. Och traditionella standard cellroutrar stöder inte varierbara ledarbredder och avstånd på ett smidigt sätt, säger Tom Ferry.

Flexroute är tillgängligt redan nu för utvalda kunder. Resten får vänta till årets sista kvartal.

Även Cadence har ett verktyg som kombinerar syntes med routing i bakfickan. Lanseringen sker i juli.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)