JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Både Ericsson och Saab positiva till kisel-på-isolator

Inom såväl Ericsson som Saab följer man halvledarföretagens SOI-planer med stort intresse.


- Vi utvecklar ingen SOI-teknik själva utan driver på våra leverantörer, säger Björn Ekelund, teknologiechef hos Ericsson i Lund.

- Den ökade integrationen inom till exempel radio ställer allt högre krav på isolation mellan funktionsblocken. Där erbjuder SOI klara fördelar. Speciellt i system där sändare och mottagare är aktiva samtidigt, som i höghastighet-GSM och olika CDMA-system, säger han.

Han pekar också på att exempelvis induktanser får kraftigt förbättrade egenskaper i SOI. Däremot ser han inga direkta fördelar för digitala kretsar. Det är också oklart när tekniken blir kostnadseffektiv.



Saab gillar latchup-fritt


På Saab EricssonSpace i Göteborg ser man också mycket positivt på SOI-tekniken. För rymdändamål är det viktigt med latchup-fria kretsar. Även låg strömförbrukning och hög beräkningshastighet är viktigt.

- Vi har tittat på PowerPC-processorn för att användas i kommersiella mobilsatellitsystem, men det är tveksamt om dagens processorer klarar åtta till tio år i rymden

på grund av strålningsmiljön, säger Stanley Mattsson på Saab EricssonSpace.

- Får vi en PowerPC-processor tillverkad i SOI blir det mycket intressant för oss.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)