JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konstruktörerna behöver nya verktyg och modeller

SOI-tekniken påverkar även konstruktionsverktygen. Nya modeller och eventuellt också nya konstruktionsmetoder behövs.


Synopsys är en av de verktygsleverantörer som sedan en tid tillbaka undersöker hur verktyg och metoder påverkas av den nya halvledartekniken.

- Vi samarbetar med halvledarföretag för att utveckla SOI-lösningar för konstruktionsverktyg. Just nu arbetar vi med dynamisk simulering och statisk timinganalys, säger Edmund Cheng på Synopsys Epicgrupp.

Han berättar att vad gäller dynamisk analys så måste såväl transistormodell som simulator förbättras för att stödja tekniken.

Eventuellt krävs även ett sätt att modellera och simulera den självuppvärmande egenskapen hos SOI-transistorn. De statiska verktygen måste stödja osäkerheten i grindarnas fördröjning som delvis beror på hysteresen i tröskelspänningen.

En annan utmaning gäller analys av signalintegritet och överhörning. Överhörningskapacitansen mellan ledare blir ju mer dominant när kapacitansen till jord minskar. Därför påverkas en ledare av grannledarnas flanker i större grad än i en MOS-krets.

Även konkurrenten Cadence undersöker SOI, men det företaget är mer förteget om sin verksamhet. Avanti utvecklar också SOI-lösningar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)