JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datapaketen i DTM smiter förbi noderna

ATM och DTM är två kommunikationstekniker för att blanda data och video i samma nät. De båda metoderna konkurrerar egentligen inte - man kan inkludera ATM-celler i DTM- nät.


DTM - Dynamic synchronous Transfer Mode - bygger på smart överföring av stora mängder data mellan olika nätsegment. Finessen är att dataflödet aldrig går in i noderna och analyseras. Istället kretskopplas datapaketet runt dem. Det är bara när informationen skall vika av till ett annat nätsegment som den processas.

DTM-nätets bandbredd är garanterad och fördröjningen i växlarna är kort och förutsägbar. ATM-nät, där ATM uttyds Asynchronous Transfer Mode, är i stället paketbaserde och fördröjning i växlarna varierar.

DTM använder 64 bitars tidsluckor. Dessa innehåller inga adresser, kanalnummer eller liknande, utan enbart data. Tekniken bygger på att sändare och mottagare är överens om vilka tidsluckor som skall användas då förbindelsen kopplas upp.

Eftersom DTM-nätets kabel är gemensam för alla noder så kan alla lyssna på trafiken. Nätet kan alltså användas till exempelvis TV-sändning, till skillnad från ATM som bara hanterar punkt till punktförbindelser.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)