JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens kliver in på DSP-arenan

Halvledartillverkaren Siemens Semiconductor presenterar Carmel, en ny DSP-kärna med programmerbar instruktionsuppsättning.


(Elektroniktidningen, München)

DSP-marknaden fick en ny aktör när Siemens Semiconductor i slutet av mars lanserade den digitala signalprocessorkärnan Carmel. Siemens är visserligen ingen nybörjare vad gäller digital signalbehandling, företaget har tillverkat DSP:er för eget bruk sedan början av 80-talet. Men Carmel blir tillgänglig även på den öppna marknaden, den licensieras till halvledartillverkare såväl som systemhus.

Kärnan är avsedd för mobiltelefoner, snabba modem och multimediaprodukter, alltså tillämpningar som kräver låg effektförbrukning och hög hastighet.

Detta ska uppnås med en arkitektur av typen CLIW, en helt ny förkortning att lägga på minnet. Den uttyds Configurable Long Instruction Word och är en kompromiss mellan modulära, superskalära arkitekturer och rena VLIW-varianter, Very Long Instruction Word. CLIW bygger på en generell instruktionsuppsättning som kombineras med långa instruktioner som varje kund själv programmerar efter sina egna specifika behov.

- En enkel tumregel ger att ett program exekverar 90 procent av sina instruktioner i 10 procent av koden, säger Reinhard Rückriem som leder Siemens DSP-grupp i München.



Lägg krutet på inre loopar


Det gäller alltså att optimera hastigheten hos dessa 10 procent, de inre looparna, och här kommer de egenspecificerade instruktionerna till nytta. Dessvärre saknas kompilatorstöd för dessa instruktioner, man får programmera för hand i assembler. Resten av koden kan däremot skrivas i C och kompileras.



Mäter prestanda i egen enhet


Vad erbjuder då nykomlingen för prestanda? Ja, att göra rättvisa jämförelser mellan olika DSP-familjer är som vanligt vanskligt. Siemens har valt att ange prestanda i "M-Mips", en egen enhet som står för Multiple Millions of instructions per second. Carmel erbjuder 120 sådana M-Mips tillverkad i en 0,25 μm-process, med 120 MHz och 2,5 V matningsspänning. Men kretsen klarar 15 grundläggande operationer parallellt så antalet operationer per sekund blir mycket högre.

Carmel, som uppkallats efter ett berg i Israel, ska finnas på kisel mot slutet av året.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)