JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Terabit är målet för Net Insight och Dynarc

Sverige är inte bortskämt med nya företag som har potential att upprepa framgångarna hos Ikea, Tetra Pak och Ericsson. Men Net Insight och Dynarc har, liksom Netcore, en sådan potential.


Tal, video och data i samma nät. I realtid. Det är vad alla vill ha. Men för det krävs teknik som medger mycket höga bandbredder. Net Insights och Dynarcs verksamhet går ut på att ta fram produkter som ger Terabit-fart i nätet.

Båda företagen tror att receptet för hypersnabb trafik i morgondagens nätverk heter Dynamic synchronous Transfer Mode, DTM. Tekniken kläcktes i början på 80- talet hos Ericsson och har därefter vidareutvecklats på KTH, och finansierats av Ericsson, Telia och Nutek.

Tanken att kommersialisera DTM-tekniken fanns hos Ericsson redan i mitten av 90- talet. Men patenten låg hos forskarna och eftersom Ericsson inte ville erbjuda dem en tillräckligt attraktiv lösning gick idén om intet.

Istället tog tre av forskarna saken i egna händer och startade Net Insight 1996. Året därpå, inspirerade av Net Insights framgångar, startades Dynarc av ytterligare tre ur den ursprungliga forskargruppen.

Att man delade upp sig tycks ha berott på skilda meningar om vad som egentligen är viktigast att satsa på, åtminstone till en början. För Dynarc är IP-trafik grejen, menar företagets vd Olov Schagerlund. Samtidigt vill han vänta med att utveckla asicar tills företaget knutit upp intresserade kunder.

- DTM-tekniken behöver ingen kretslösning för att komma upp i intressanta hastigheter. Vi kan göra kort med bandbredden 100 Gbit/s utan att gå till asic, säger han.

Idag har Dynarc tio prototyper av ett nätverkskort framme. Ytterligare trettio är beställda. Tanken är att använda nätverkskorten för att bygga upp referensanläggningar under året. I första hand bygger man upp ett DTM-nät på KTH och ett på Stanford. Därefter förbinder man dem med en befintlig höghastighetslänk. På nätet, som skall vara klart i sommar, går det att testa avancerade tillämpningar.

- Nästa steg är att bygga upp referensnät hos intresserade operatörer. Vi vill att de skall testa vår lösning och komma med önskemål, säger Olov Schagerlund.

- Först när vi modifierat vår lösning för att passa användarna bättre är vi beredda att börja utveckla en egen asic.



Net Insights gör chips om ett år


På Net Insight prioriterar man istället att tillverka växlarna i nätet; nätets hjärta, enligt vd Bengt Olsson. Dessutom skall de första testchipsen vara färdiga inom ett år.

Just nu testkörs fyra växelkort inom företagets väggar för att stabilisera programvaran. I dagsläget ger varje kort 5 Gbit/s, men innan allt är klart skall några kretsar bytas ut. När första produkten blir klar till jul skall hastigheten nå 8 Gbit/s.

Samtidigt skall den första masken till en asic finnas framme. Vem som skall tillverka kretsarna är ännu inte klart.

- Vi vet tre som vi skulle vilja se som tillverkare, säger Lars Gauffin, företagets tekniske utvecklingschef.

I mars nästa år skall de första kretsarna finnas framme och då skall allt förutom några muxar och en lasermodul vara integrerat på samma kiselbricka. Kostnaden för de första asicarna uppgår till cirka 10 miljoner kronor, beräknar Lars Gauffin.

Kretsarna skall tillverkas i en 0,5μm-process och klara att switcha datapaket med hastigheten 20 Gbit/s. Genom att sedan gå ner till en 0,25 μm-process skall kapaciteten kunna ökas till 80 Gbit/s.

Redan från början skall en DRAM-process som kan integrera logik användas. Lars Gauffin tror nämligen att DRAM kommer att slå ut CMOS inom två år.

- Det krävs DRAM i och med att man går över till att göra hela system på ett chips, hävdar Gauffin.

Nästa steg är att tillverka en växel baserad på de första kretsarna. En sådan skall finnas framme efter nästa sommar och ha åtta portar med kapaciteten 2,5 Gbit/s per styck. Men eftersom asicen kan kaskaderas går det att bygga växlar med fler portar - större kapacitet.

- Vi kan leverera Terabit redan nästa sommar. Då kan vi bygga en switch med 32 portar à 2,5 Gbit/s. Med 32 våglängder i samma fiber blir det drygt två Terabit/s ut, säger Lars Gauffin.

Potential eller visioner saknas alltså varken hos Net Insight eller Dynarc. Orosmolnet är snarare konkurrensen. Företagen kommer att stångas mot jättar som Ericsson, Lucent, Cisco och Bay Networks.

Sannolikt är nog att de köps upp av någon större konkurrent på sikt. En utväg som inte lockar Dynarc något vidare. På Net Insight är tongången dock en annan.

- Att bli uppköpta ser vi faktiskt som en möjlighet. Men då skall priset vara tillräckligt högt, säger Bengt Olsson.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)