JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökat intresse för arbetsmiljö i elektronikindustrin

Säljare av produkter till elektronikindustrin har märkt ett klart ökande intresse för arbetsmiljö det senaste året.


Tomas Gawalewicz på Micro Joining AB säljer bland annat limprodukter till elektronikindustrin. För några år sedan började företagen marknadsföra förpackningar som skulle hindra limmet att någonsin komma i kontakt med användarna. För arbetsmiljöns och hälsans skull.

- Men det är först på senare tid som vi verkligen sett någon efterfrågan, berättar Tomas.

Han menar att arbetmiljöargumentet säljer som aldrig förr, och han uppskattar att omsättningen för de arbetsmiljövänliga produkterna fördubblats, minst, det senaste året.

Stefan Sjökvist på Vällingby Ingenjörsbyrå har sett samma utveckling. Han säljer bland annat lödröksutsugar och ergonomiska verktyg:

- Företagen är villiga att betala två-tre gånger mer för ergonomiska verktyg.

Någon enskild orsak till utvecklingen går inte att peka på. Stefan tror att utvecklingen drivs framåt av en kombination av lagar och regler och en insikt om att miljö inte bara handlar om yttre miljö.



Inre och yttre miljö


Hos tillverkaren Esab Welding Equipment arbetar Rolf Andersson med såväl inre som yttre miljö. Han berättar att arbetsmiljöfrågor kommer med i de livscykelanalyser som företagen använder för att uppskatta olika produkters och tjänsters miljöbelastning.

- Dödsfall i produktionen ger till exempel väldigt höga värden i beräkningarna av miljöbelastning.

Gunnar Bengtsson, en av IVF:s experter på arbetsmiljö, är förvånad över att arbetsmiljö skulle ha blivit viktigare det senaste året. Hans erfarenhet är snarare den motsatta: att intresset för den yttre miljön har trängt undan intresset för arbetsmiljö. Visserligen ingår arbetsmiljö i ISO 14000 och ISO 9000 men inte i särskilt hög grad. Att livscykelanalyser tar hänsyn till arbetsmiljö är ju något ganska nytt, för övrigt IVFs bidrag, och borde väl inte ha gett genomslag redan. Eller har det?

- Elektronikindustrin går ju ganska bra och har kanske haft råd att investera i arbetsmiljö, säger Gunnar Bengtsson och hoppas att det verkligen är så eftersom han tycker att det är olyckligt att arbetsmiljön tappas bort i miljödebatten.

Rolf Andersson menar att hans arbetsplats, Esab, kommit så långt med den yttre miljön att det faktiskt är dags för den inre och att det kanske gäller för andra elektronikföretag också.

KL

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)