JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bra arbetsmiljö ska löna sig

På Legotronic med 14 anställda deltar vd själv i produktionen och han vet alltså mer än väl vad som behövs för att förbättra arbetsmiljön.


- Vi försöker arbeta så att vi inte mår dåligt. Blir jag yr i bollen, då vet jag att jag jobbar med starka kemikalier, säger Ulf Sandberg, vd för Legotronic AB, ett 14-personersföretag som tillverkar kretskort åt såväl storföretag som Ericsson som mindre utvecklingsprojekt.

För Ulf är intresset för arbetsmiljö ganska självklart, dels för att han själv deltar i produktionen, dels för att han vill behålla sina medarbetare.

- Vi söker ju kompetenta elmontörer och de behöver inte precis vara arbetslösa.



Ren luft lockar kunder


Bra arbetsmiljö är också ett sätt att konkurrera om kunderna. Om verkstaden ser prydlig ut så drar inköparna gärna slutsatsen att företaget även har kontroll på produktionen.

Så verkstadsgolvet hos Legotronic är sannerligen inte någon klassisk fabriksmiljö. Den som blundar kan lika gärna känna sig som på ett kontor. Kanske susar de kraftiga fläktarna från rökgasutsug och ventilation något mer, men inte värre än att musiken från radion utan vidare överröstar bruset.

Luften är lika ren som på vilken annan arbetsplats som helst: inga stickande ångor från flussmedel eller tvätt och inga blyhaltiga gaser från lödningen. Temperaturen är behaglig även på sommaren, rapporterar Ulf, tack vare luftkonditioneringen som sattes in förra året.

Än så länge har han inte backat för någon investering i arbetsmiljö på grund av kostnaderna. En av de senast köpta maskinerna, en röntgen, fick till exempel kosta dubbelt så mycket, 1,3 miljoner kronor, delvis på grund av bättre funktioner, men först och främst för att den skyddar den som arbetar från röntgenstrålningen.

- Jag vill kunna stå vid den här maskinen hela dagen utan risk.

Och när Legotronic skulle köpa en ny tvätt provade man olika tvättmedel i två år innan man fastnade för en vattenlöslig tvättvätska. Sedan specificerades maskinen för just den vätskan.



Arbetar bättre


Stolar och bord måste förstås vara ESD-skyddade, det vill säga kunna leda bort statiskt elektricitet, men Legotronic har valt de mest ergonomiskt utformade modellerna.

Allra största relativa merkostnaden för arbetsmiljö är faktiskt de höj- och sänkbara monteringsborden. De enklare borden kostar ett par tusenlappar. För att ändra höjden på dem måste allt som står på dem plockas bort. Legotronic valde istället att köpa bord där höjden enkelt kan ändras med en vev även när bordet är fullt av tunga saker. Priset blev 12 000 kronor, alltså sex gånger mer än det billigaste bordet.

- Om en lång och en kort person ska byta plats vill vi snabbt kunna ställa om. Det sparar ju tid också.

Vinsten? Ulf menar att de som trivs arbetar bättre. Och än så länge har ingen anställd behövt sjukskrivas på grund av arbetsmiljön.

- Vårt största arbetmiljöproblem är stressen. Vi får ofta snabba jobb och tuffa tidsplaner och det kan vi inte göra så mycket åt, säger Ulf.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)