JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VXI växer så det knakar
I fjol firade VXI-standarden tioårsjubileum. Från att ha varit ett försumbart litet produktområde med goda framtidsutsikter har VXI blivit en etablerad standard med en omsättning på närmare 600 miljoner dollar 1997 enligt analysföretaget Prime Data.

Tillväxten på cirka 20 procent årligen fortsätter in på nästa sekel trots att trenden går mot allt billigare och mer integrerade VXI-produkter.



Just priset har länge varit en akilleshäl för VXI-produkterna som ursprungligen utvecklades för militär- och flygindustrin. Ännu under fjolåret stod militärsidan för 25 procent av VXI-marknaden, men det är de kommersiella användarna som står för tillväxten. Under de senaste åren har vi därför fått se olika lösningar som pressat priserna. Bland annat lanserade både Tektronix och Hewlett-Packard så kallade mezzaninkort under fjolåret. Korten går även under beteckningen M-kort men konceptet är inte nytt. Det har bland annat använts i VME-världen sedan 1990.

M-korten håller nere systempriset eftersom upp till sex M-kort får plats på ett VXI-kort i C-format. M-korten kan adresseras individuellt, precis som om de vore enskilda VXI-kort. Det finns idag över 150 olika typer av M-kort, bland annat switchkort, kort med digitala in- och utgångar, kommunikationskort liksom prototypkort. Förutom att korten i sig är billigare så kan användaren också klara sig med ett mindre kortmagasin.



Multikort pressar priserna


Ett annat sätt att hålla nere priset är att kombinera flera funktioner på samma kort som till exempel VX4101A från Tektronix. Kortet som är i C-format innehåller en digital multimeter och en räknare. Dessutom finns en switchstyrning, digitala in- och utgångar, åtta DA-omvandlare samt möjlighet att driva reläer.

En annan trend under fjolåret var att kortramarna fått förbättrad kylning. Bättre kylning ger längre livslängd på korten och som bonus också en lägre ljudnivå. Hewlett-Packard skryter till exempel med att kortmagasinet E8400A är tystare än en persondator.



Ont om radioinstrument


Utbudet av VXI-produkter växer stadigt och det finns över 1 200 instrument, enligt VXIbus Newsletter. Antalet instrument växer med 100 till 150 per år men trots det är utbudet av radio- och mikrovågsinstrument fortfarande mycket dåligt. Användarna får istället ansluta fristående instrument via GPIB-bussen till sitt VXI-systemet.

Men det är inte bara hårdvaran som utvecklas. På programvarusidan har VXI plug&play slagit igenom. Användarna har därmed fått det betydligt enklare att köra igång ett VXI-system. Plug&play innebär att det följer med färdiga drivrutiner till instrumenten liksom en mjukvarupanel för instrumentet. Enligt uppgifter från Tektronix följer idag ungefär 200 av de totalt 1 200 tillgängliga VXI-instrumenten standarden för VXIplug&play.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)