JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk forskare lovar batterirevolution
Oslipad diamant eller överreklamerad kolbit? Frågan är vad som bäst beskriver den finska aluminiumbaserade teknik som lovar revolution på batteriområdet. Frågetecknen är många och finnarna är förtegna.


Den nya finskutvecklade batteriteknik som Elektroniktidningen skrev om i nummer 2 i år har rönt stort intresse bland läsarna. Och det är väl knappast att undra på, tekniken lovar ju en veritabel revolution på batteriområdet med betydligt kraftfullare och billigare batterier, som dessutom är miljövänliga.

De data som anges är energitäthet på 1 060 Wh/kg, eller uttryckt i volym 2 100 Wh/liter. Batterierna ska kunna laddas mer än 3 000 gånger, fungera ner till - 70° C och ha 4 - 5 gånger längre livslängd än motsvarande blybatterier.

Företaget Europositron och uppfinnaren Rainer Partanen är dock mycket knapphändiga med information kring hur det hela ska fungera tekniskt. Allt som avslöjats hittills om battericellen är att den "har en kopparanod och en aluminiumkatod och en kristalliserad elektrolyt, som övergår i vätskeform vid urladdning". Mer än så vill man inte berätta.



Kändis hos patentverket


Någon fungerande prototyp för battericellen har man heller inte demonstrerat offentligt ännu. Och hos det finska patentverket finns inget godkänt patent registrerat i Rainer Partanens namn.

Däremot har han lämnat in ett 50-tal patentansökningar genom åren, och många av dem rör battericellen i ett eller annat hänseende. Den första tycks ha lämnats in 1992.

- Flertalet av ansökningarna har dragits tillbaka av uppfinnaren själv, efter anmärkningar från våra handläggare. Ett par ansökningar är fortfarande under behandling och är ännu inte offentliga, berättar Reino Laiho på Patent- och Registerstyrelsen i Helsingfors, motsvarigheten till svenska PRV.

Elektroniktidningen har dock tagit del av en ansökan från 1996, som av en rad skäl dock inte godkänts av patentverket. I ansökan beskriver Rainer Partanen elektrolyten som en "katalysator"(!) som består av en blandning av ammoniak, aluminiumtrihydrat och vatten.

- Aluminium har varit föremål för en hel del batteriforskning. Men hittills har ingen lyckats göra en praktiskt fungerande cell. Om just det här fungerar eller ej kan jag inte uttala mig om. Den tekniska beskrivningen är alltför ofullständig, säger en av de batteriexperter Elektroniktidningen varit i kontakt med.



Utvärderas av finska försvaret


Enligt den entusiastiske marknadskonsulten Martti Laitinen fungerar det hela dock alldeles utmärkt. Han vidhåller också att prototypceller är under utvärdering, dels hos ett företag knutet till det finska försvaret och dels hos ett elbilsföretag i Kalifornien.

- Jag lovar att berätta mer när utvärderingen här i Finland är klar om ett par månader, säger han.

En förfrågan hos den finska motsvarigheten till FOA ger dock inte vidare besked. De personer Elektroniktidningen talat med där känner varken till batteritekniken eller någon pågående utvärdering av den.

Trots att ingen fungerande prototyp kan visas upp har Rainer Partanens marknadsförare enligt egen utsago sålt tre globala optioner för utprovning av tekniken à 300 000 dollar per styck.

- Jag kan inte avslöja vilka företagen är, men de har betalat och håller på att utvärdera tekniken.

- Efter ett år har de möjlighet att istället köpa sig en tillverkningslicens, säger den brittiske konsulten David Marley, som har huvudansvaret för marknadsföringen.

Eftersom batteritekniken sägs kunna utnyttjas till allt från mobiltelefoner till stora reservkraftaggregat är teknikoptionerna uppdelade i 27 olika kategorier, i kapacitetsintervall angivna från 6,6 ¥ 10-34 Js - 0,006 kWh till 8 000 kWh och uppåt. De hittills sålda optionerna är för kapaciteterna 0,3 - 3,0 kWh, 3,0 - 15,0 kWh och 60 - 120 kWh.

Den som önskar diskutera saken med Rainer Partanen själv eller ta del av hans patentansökningar bör kunna det finska språket. Enligt Martti Laitinen talar nämligen uppfinnaren själv varken engelska eller svenska, utan bara finska.

Gittan Cedervall

Martti Laitinen nås på tel: +358 9 673 224.

David Marley har tel: +44 181 954 1483.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)