JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Exportrådet satsar på virtuella nätverk

Genom att bilda nätverk ska svenska underleverantörer klara konkurrensen på en allt globalare marknad. Det är tankarna bakom Exportrådets samarbetsprojekt kallat Virtuella systemleverantörer.


- Man måste upp i en kritisk storlek för att få vara underleverantör till företag som Ericsson och ABB. Men även deras systemleverantörer, bland andra Allgon, bantar i sin tur antalet underleverantörer. Många underleverantörer kommer därför att hamna utanför leverantörskedjan, säger Nils-Fredrik Salén på Exportrådet i Linköping.

Han är initiativtagare till projektet Virtuella Systemleverantörer som ska hjälpa små och medelstora underleverantörer att klara sig på en allt globalare marknad.

Tanken är att underleverantörerna genom att bilda nätverk, eller "utveckla ett integrerat kundnära samarbete" som man själv säger, ska kunna ta på sig större och mer komplexa projekt. Det ska i sin tur leda till att exporten ökar och att företagen växer med 30 procent tack vare samarbetet.

- En grupp bör bestå av företag som kompletterar varandra, exempelvis ett konstruktionsföretag, en plåtfirma och nån som gör plastdetaljer, säger Nils- Fredrik Salén.

Under hösten ska intresserade underleverantörer vaskas fram. Men lika viktigt är det att hitta kunder som kan fungera som mentorer åt de fyra grupper om tre till sex företag som ska formeras. Finansieringen som varar två och ett halvt år kommer från Närings- och handelsdepartementet och EU-programmet Småföretagsinitiativet. Entrébiljetten för de deltagande företagen hamnar runt 300 000 kronor. Pengarna kommer i första hand att betala lönen för de två säljare som på heltid ska marknadsföra de fyra grupperna.

- Det viktigaste för det företag som ska ingå är att man vill växa och inser att man kan hamna i en underleverantörsfälla om man inte gör det, säger Nils-Fredrik Salén.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)