JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätets pratgrupper ger gärna svar

Via Internets diskussionsgrup-per - newsgroups - går det att när som helst slänga ut en fråga till hundratals diskussionssugna konstruktörer jorden över.

Det enda som krävs är att man har tillgång till Internet.



Det är kanske särskilt den som jobbar ensam eller i ett mindre företag som kan ha nytta av att dra igång nyhetsläsarprogrammet på sin dator eller surfa sig fram till en webbplats där gruppernas inlägg går att läsa.

Plötsligt får man en stor, världsomspännande virtuell utvecklingsavdelning att fråga om sånt där som man brukar undra till vardags: var hittar jag specifikationen jag behöver, tillverkas den här komponenten fortfarande eller hur löser jag bekymren med min IrDA-länk?



Som anslagstavlor


Internets tiotusentals diskussionsgrupper är som anslagstavlor, och precis som med anslagstavlor så blir man inte personlig medlem, utan man sätter bara upp sina meddelanden där man tror att de syns bäst.

Sedan gäller förstås den oskrivna regeln att den som vill ha hjälp från andra också förväntas ha en hjälpsam inställning själv.

Det finns i princip två sätt att få tillgång till diskussionsgrupperna: antingen kan man surfa sig fram på webben till adressen www.dejanews.com eller så kan du dra igång ett särskilt program för ändamålet på din dator, en "nyhetsläsare". Ett sådant läsarprogram påminner mycket om epostprogram, och finns ofta inbyggda i webbläsare såsom Netscape Navigator.



Enklast för nybörjare är dock


att surfa sig fram till www. dejanews.com. Där kan man söka efter ett visst ord, exempelvis namnet på en komponent, i alla diskussionsgruppers arkiverade inlägg.

Om man istället använder ett eget diskussionsgruppsprogram får man tillgång till de diskussionsgrupper som Internetleverantören väljer att lagra på sin server. Medan en webbsida bara ligger på en server nånstans i världen, så ligger nyhetsgrupperna på en massa olika servrar samtidigt, och de kopierar hela tiden informationen på de övriga så att alla alltid får de färskaste inläggen. Ofta ligger de kvar omkring en månad. Om man saknar en viss diskussionsgrupp kan man be din leverantör ge dig tillgång till den - det borde inte kosta något extra.

Den som vill bli närmare bekant med vissa grupper ska hålla utkik efter meddelanden med rubriker som innehåller orden FAQ (Frequently Asked Questions = ofta ställda frågor) eller Policy. De berättar vad inläggen till gruppen är tänkta att handla om, och vilka andra grupper som finns för närliggande ämnen.



Varning för skräp


Ett varnande ord kan vara på sin plats: när man postar frågor till en grupp med hjälp av ett nyhetsläsarprogram kan det hända att man börjar få oönskade meddelanden om sexsajter, underliga jobberbjudanden eller annat till din epostlåda.

De slutar komma efter någon dag, men den som vill vara säker på att inte få några kan ändra sin avsändaradress i nyhetsprogrammets inställningar, exempelvis genom att skjuta in ett par utropstecken precis efter @-tecknet. Påpeka detta i signaturen i dina inlägg. På så sätt undviker du automatiska grupputskick, medan riktiga människor lätt listar ut hur de når dig personligen med svar.

Den som deltar i grupperna över webben slipper bekymret.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist



Namnet avslöjar bakgrunden


Diskussionsgruppens adress avslöjar dess historia. Från början fanns diskussionsgruppen "sci" (för science, vetenskap). När den blev för stor knoppades elektroniken av i sci.electronics, men sedan har även den gruppen tydligen delats upp i undergrupper.

Antagligen konstruktörens bästa. Mycket tätt mellan meddelandena. Får man inget svar kan man ropa igen nästa dag eller efter ett par timmar.



sci.electronics.basics


Mycket intressant, också med tät trafik. Handlar i princip om elektronikens grunder, men hur ofta behöver man inte gå tillbaka?



sci.electronics.components


Rätt rak och saklig grupp för komponentsnack, med många meddelanden.



sci.electronics.repair


Också en av de populäraste elektroniklistorna, men kanske med mer hobbyorienterade diskussioner.



comp.dsp


Raka frågor och svar om digitala signalprocessorer. De flesta användarna är programmerare.



comp.lang.verilog


Saklig grupp för Veriloganvändare med några inlägg per dag. Bra chans att få svar på frågor.



alt.electronics.analog.vlsi


Inte så bra, dessvärre, trots det intressanta VLSI-namnet. Framför allt glest mellan inläggen.



sci.electronics


Det korta namnet visar att den här gruppen fanns först - de andra är avknoppningar. Den för en tynande tillvaro.



fr.sci.electronique


Helt okej - om man kan franska.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)