JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborg får institut för mikroelektronik

Ett nytt svenskt mikroelektronikinstitut har slagit upp dörrarna i Göteborg. Här skall framtida mikrosystem tas fram till både stora och små företag i Sverige.


Imego heter institutet. Eller Institutet för Mikroelektronik i Göteborg, om man så vill. Tanken är att det nya institutet skall bli den länk som för ut högskolans kunnande inom mikroelektronik och mikromekanik till den svenska industrin.

- Imego kan ses som en framtida fabrik som skall göra prototyper av sensorsystem som kombinerar mikroelektronik och mikromekanik, säger Bill Brox, vd på Imego.

- Målet är att verksamheten skall vara igång efter nyår och att vi skall tillverka tolv mikrosystem redan första året. Därefter skall fyrtio system tillverkas per år.

Förhoppningen är att några svenska storföretag, däribland Ericsson och Volvo, tidigt skall komma in som kunder. Därefter kommer man att vända sig till mindre svenska företag.

Receptet för att lyckas med detta är ett ypperligt kontaktnät.

- Ett bra kontaktnät med högskolor och företag inom och utanför Sverige skall göra att vi snabbt kan plocka ihop nya mikrosystem. Det blir också vår konkurrensfördel framöver.



Från forskning till tillverkning


När verksamheten är igång är tanken att sextio procent av resurserna skall läggas på att tillverka system till företag, medan trettio procent skall gå till att utveckla processer och idéer som stöd till den tillverkande verksamheten. Den resterande tiden skall läggas på fundamental forskning. Det kan exempelvis handla om att ta fram nya idéer till sensorer i samarbete med Chalmers.

Närheten till Chalmers är för övrigt mycket viktig för Imegos existens. Här utvecklas nya funktioner och halvledarmaterial som behövs i verksamheten. Dessutom har en lokalyta på 5 000 m2 öronmärkts till Imego, bara 100 meter från det nya Mikroelektronikhuset som just nu byggs på Chalmers.

Vilken utrustning som kommer att krävas för den nya verksamheten är fortfarande inte klart. Det blir kompetensen hos de anställda som avgöra den saken. Förmodligen kommer man dock att investera i stora vakuumsystem som medger att man kan göra modifieringar på kiselnivå.



Staten betalar 100 miljoner


Men vem står då för pengarna? Jo, till att börja med har staten allokerat 100 miljoner kronor till Imego under en första femårsperiod. Bakom satsningen står Utbildningsdepartementet och verksamheten bedrivs i aktiebolagsform, där staten är helägare.

- Min ambition är att industrin skall stå för 60 procent av omsättningen senast om fem år. Därtill hoppas jag på ett fortsatt stöd från staten, säger Bill Brox.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)