JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Privata GSM-nät kommer redan 1999

Redan nästa år räknar både Telia och Europolitan med att lansera privatradiotjänster (PMR, Private Mobile Radio) i sina GSM-nät.

De tror att GSM kan ta cirka 75 procent av den svenska PMR-marknaden. Europolitan beräknar att den årliga marknaden för PMR-tjänster via GSM är värd cirka 750 miljoner kronor.

Ericsson hoppas sälja sin produkt GSM Pro till både Telia och Europolitan. Nokia har idag ingen motsvarande produkt.

GSM Pro kan införas i GSM-nät från olika leverantörer. Ericsson utnyttjar standardsignalering för ISDN för att etablera virtuella privata radionät. Näten kan ha lokal, regional, nationell och internationell täckning. GSM Pro klarar en rad funktioner som finns i dagens PMR-nät som gruppanrop, broadcast och alarmanrop. Nya terminaler som utvecklas skall förutom vanliga GSM-funktioner klara smutsig miljö, regn och ha inbyggda högtalare så abonnenten hör samtal som pågår på PMR-nätet.

På några viktiga punkter kan dock GSM Pro fortfarande inte konkurrera med Tetra, den nya digitala europastandarden för PMR-nät. Tetra har extremt kort uppkopplingstid och terminalerna kan dessutom kommunicera direkt med varandra på kortare avstånd utan att gå via den växel som finns i nätet.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)