JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadsprocessor i ultratunn kapsel

En lågeffekts Pentiumprocessor med MMX och en i960 processor med integrerat PCI-gränssnitt är de senaste tillskotten bland Intels processorer för inbyggnad.


Intels nya Pentium med MMX för inbyggnad finns i två versioner, för 166 och 266 MHz.

- Det är den första inbyggnadsprocessorn tillverkad i en 0,25 μm-process, säger Tom Franz, chef för Intels inbyggnadsdatorer, vid sitt Sverigebesök.

Intel har skräddarsytt en helt ny kapsel för de nya processorerna. Kapseln heter HL-PBGA, plastic ball grid array - en extremt låg ytmonterad BGA-kapsel i plast. Den mäter 35 x 35 mm och är endast 1,5 mm tunn.

Fördelarna med kapseln är flera: låg strömförbrukning, ytbesparing, och en utökning av processorns temperaturområde till 0-95°C.

Den låga strömförbrukningen gör att 166 MHz-processorn inte behöver något kyldon alls och 266 MHz versionen endast behöver ett passivt kyldon.

De första processorerna kommer att bli tillgängliga i början av nästa år. Främsta tillämpningsområden väntas bli telekom, bankomater och industridatorer.

Intel lanserade samtidigt i960 VH, en inbyggnadsprocessor med ett 32-bitars, 33 MHz PCI-gränssnitt.

- Trenden inom inbyggda tillämpningar är att byta ut VME mot PCI, säger Tom Franz.

Den nya i960-processorn är avsedd för inbyggda tillämpningar inom PCI och CompactPCI. I processorn finns risckärnan 80960 med en klockhastighet på 100 MHz. Det finns även ett I2C gränssitt som gör att kärnan kan arbeta som slav. Processorserien i960 har mest tilllämpningar inom I/O processing, nätverk och datalagring.

Intel bekräftar också att företagets tredje serie inbyggda processor, Strongarm, kommer att bli allt viktigare för företaget i framtiden. Processorn, som företaget köpte från Digital tidigare i år, har mycket låg effekt och är avsedd för bland annat bärbara tillämpningar och tv-adaptrar.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)