JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testsystem säljer bättre än någonsin

Signalerna från den svenska testbranschen är mycket positiva: det investeras i testutrustning för produktionstest som aldrig förr.


- Jag är positivt överraskad att det spenderas så mycket, säger Svenåke Dahlqvist på Elnitec.

Företaget övertog agenturen för Teradyne vid årsskiftet.

Lika glada är tongångarna från Genrad och Agilent Technologies, fd Hewlett- Packard.

- Prognoserna säger att Norden till och med kommer att växa snabbare än övriga Europa, säger Anders Johansson på Agilent Technologies.

En viktig faktor för tillväxten är de stora, multinationella kontraktstillverkare som etablerat sig i Sverige liksom att trenden går mot större och allt mer automatiserade produktionsenheter. Ytterligare en viktig orsak är att allt mindre testutrustning utvecklas internt på företagen.

- Fler och fler bestämmer sig för att test inte är kärnverksamhet. Det leder till att de köper färdiga testsystem, säger Jürgen Sedlacek på Teleinstrument Nordic.

- Även de mindre legotillverkarna spenderar mycket på testutrustning, säger Svenåke Dahlqvist.

Om man ser till de olika testteknikerna är in-circuittestare fortfarande dominerande, men floran av testmetoder växer stadigt. Det här leder till ökade möjligheter att både optimera testflödet och få ut mer information om tillverkningsprocessen.

- Det gäller att ta data och förvandla det till kunskap. Helst ska det vara ett standardiserat sätt att samla in data som sedan analyseras för att man ska kunna fatta beslut om rätt åtgärd, säger Jürgen Sedlacek.



Dags för Boundary Scan


En teknik som länge spåtts en lysande framtid är boundary scan. Ska man tro branschen så är den nu äntligen på väg att bli vuxen. Någon enskild förklaring är svår att finna, kanske beror vändningen på att det faktiskt blir allt svårare att komma åt med nålfixturer. En annan förklaring är att boundary scan ger möjlighet att programmera flashminnen och programmerbara logiska kretsar. Som en sidoeffekt får man också möjlighet att testa kortet.

Allt vanligare blir också testare med flygande probar liksom röntgen. Båda metoderna används som komplement till in-circuittestare, däremot finns inga alternativ i sikte som helt kan ersätta in-circuittestaren.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)