JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gör allt från FPGA till kort på PCn

Verktygsleverantören Microsim lanserade nyligen Designlab, en verktygssvit för persondatorn som sägs klara allt från FPGA-konstruktion till kretskortslayout med ett och samma användargränssnitt.

Microsims tanke är att användaren skall kunna betrakta alla aspekter av konstruktionen i ett enda system och med ett enda enhetligt användargränssnitt. På så vis slipper man översätta scheman och filer mellan olika program, ett vanligt gissel i dagens konstruktionsprojekt.

Enligt Microsim är företages nykomling mer heltäckande än något annat verktyg på PC-marknaden. Designlab är Windowsbaserad och klarar allt från schemainmatning till analog och digital simulering, konstruktion av programmerbara logiska kretsar och kretskortslayout.



För Xilinxkretsar


Sviten är i princip uppbyggd av en samling verktyg med hårda kopplingar till varandra. En nyhet är Microsim FPGA, ett hjälpmedel för schemabaserad konstruktion för Xilinx FPGA-kretsar.

Annars ingår främst hjälpmedel som sedan länge funnits i företagets produktportfölj, som Schematics för schemainmatning, PSpice A/D för analog- digital simulering, PLSyn för konstruktion av programmerbara logiska kretsar samt layoutprogrammet PCBoards. Samtliga verktyg släpps nu i nya versioner med beteckning 7.1.

Vad man kan sakna i Designlab är stöd för de hårdvarubeskrivande språken VHDL och Verilog. De sägs ju vara melodin för konstruktion av framtidens programmerbara logiska kretsar. Och det senaste året har FPGA-verktyg för VHDL- och Verilogsyntes lanserats i strid ström.

Men man skall komma ihåg att en överväldigande majoritet bland konstruktörerna fortfarande använder scheman eller enklare konstruktionsspråk som exempelvis Abel och DSL - Design Synthesis Language. Dessutom ryktas det att framtida versioner av Designlab kommer klara såväl VHDL- som Verilogsyntes. Designlab finns tillgängligt och kostar runt 90 000 kronor.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)