JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rapporten okänd i industrin

Nyingrapporten är i stort sett okänd utanför högskolevärlden. Endast vid något tillfälle har det funnits någon representant från industrin med i projektet. Någon representant för svensk industri har heller inte hört av sig efter det att rapporten presenterades.


Det har varit ganska så tyst från industrin sedan Nyingrapporten presenterades. Inte någon har kommit med kritiska synpunkter enligt Ingemar Ingemarsson. Däremot har flera universitet och högskolor visat intresse för att få veta mer.

Jan-Olov Karlsson som arbetar med rekrytering inom ABB Svenska AB i Västerås känner inte till Nyingprojektet eller rapporten. Han påpekar att det är troligt att det finns andra inom koncernen som vet vad den handlar om.

Jan Martinsson är chef för FoU vid ABB Svenska AB. Han är tillika sammankallande för IVA:s avdelning 11 som arbetar just med FoU.

- Jag hörde talas om Nying för knappt ett år sedan, säger han. Därefter har jag inte hört något. Jaså, har rapporten kommit nu?

Ur IVA:s synvinkel är det viktigt att det ska finnas två utbildningar till ingenjörer med varsin renodlad profilering, en via högskolorna och en via universiteten.

- Vi kommer att behöva gedigen ingenjörskonst även framöver. Det är svårt att senare i livet tillgodogöra sig kunskaper inom matematik och teknik. Det blir en svår balans om andra ämnen ska införas, men det vore värdefullt om attityderna till annan utbildning kunde bli öppnare.

Jan Martinsson menar att experimenten inte får försvinna in i datorerna utan måste göras på traditionellt sätt.

Lars Holmgren på Mercuri Urval menar att industrins behov framför allt är samma som utbildningen ger. I övrigt ser man mer till personligheten.

Gunnel Tolves på Cap Gemini har en annan erfarenhet. Hon menar att arbetsgivare allt mer önskar att ingenjörerna ska kunna kommunicera bättre.

- I synnerhet är det viktigt när de kommer i kontakt med vår kunds kunder, säger hon. De affärer där vi har lyckats bäst har varit när alla förstår såväl teknik som affärsmannaskap.

Hon tror att det kommer att bli bra med fler ämnen i utbildningen, men industrin efterfrågar enbart den traditionella utbildningen ännu så länge.

Natasha Kavali på Civilingenjörsförbundet säger att Nyingrapporten till mångt och mycket stämmer överens med det utbildningspolitiska program som förbundet ska presentera.

- Programmet är en parallell till Nyingrapporten, säger hon. Ett nytänkande inom pedagogiken är välbehövligt.

RH

Rapporten finns i sin helhet på http://www.isy.liu.se/NyIng/

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)