JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk GPS mäter på centimetern

Teracom har utvecklat Ciceron, en satellitbaserad positioneringstjänst som kan beräkna positionen på centimetern när.


Efter tre års utveckling tar Teracom en ny positioneringstjänst i drift. Tjänsten, Ciceron, bygger på det amerikanska satellitnavigeringssystemet GPS (Global Positioning System), och gör det möjligt att bestämma positionen i höjd och sidled på centimetern när.

Nu är positionsbestämning med centimeterprecision ingen nyhet i sig. Det unika med Ciceron är att användaren inte behöver etablera och driva den kostsamma referensstation som behövs för att klara positionsangivelserna, Nu hoppas Teracom på en större målgrupp.

- Vi tror att utvecklingen blir densamma som när tjänsten Epos med en noggrannhet på 2 meter kom 1994. När tjänsten väl fanns kom nya användargrupper med nya tilllämpningar, säger Henrik Sundberg systemutvecklare på Teracom.

Han menar att tjänsten ligger långt framme internationellt sätt.

- Ett antal projekt pågår runt om i världen, men vad jag vet är det hittills bara Österrike som också har en tjänst i drift.

Ciceron har utvecklats av Teracom tillsammans Lantmäteriverket och Onsala Rymdobservatorium. Liksom alla GPS-system går det ut på att mäta avståndet till satelliter. Skillnaden mot Epos, som också drivs av Teracom, ligger i mätmetoden. Båda systemen bygger på differentiell GPS, även kallad relativ GPS, vilket innebär att man korrigerar för de störningar som av militära skäl finns i GPS samt störningar i jonosfären och troposfären.

Det är här referensstationen kommer in. Den beräknar vilka fel som uppmätts på signalens väg mellan satelliten och den fasta referensstationen och talar sedan om detta för GPS-mottagaren. För att användaren ska behålla sin goda precision krävs dock att han eller hon inte är längre bort från referensstationen än 10- 20 kilometer.

En vanlig GPS-mottagare utnyttjar så kallad kodmätning. Varje satellit sänder ut en egen kod som gör att mottagaren kan identifiera den och mäta upp avståndet till den. Koden har en våglängd på cirka 300 meter, vilket ger en ganska grov upplösning. Ciceron mäter istället direkt mot den bärvåg på 1,2 eller 1,5 GHz som satelliten modulerar data på. Eftersom bärvågen har en våglängd på runt 20 cm blir uppskattningen mycket noggrannare. Kombinationen differentiell GPS och bärvågsmätning kallas RTK - Real Time Kinematic - mätningarna görs alltså i realtid. I Ciceron används även en radiokanal med större bandbredd för att kunna sända större datamängder än vid Epos.

För att utnyttja tjänsten behöver man en mottagare som klarar bärvågsmottagning, vilket kostar från 70 000 kronor, avsevärt dyrare än en enkel GPS-mottagare som kostar kring tusenlappen. Man behöver även ett abonnemang. Mottagare lånar Teracom ut gratis. Systemet finns idag i drift i Stockholm, Göteborg, Malmö, Hässleholm, Gävle, Jönköping och Västerås.

- Vår ambition är att bygga ut nätet över hela landet, säger Henrik Sundberg.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)