JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens ingenjörer kan mer än bara teknik

Efter tre års arbete kom rapporten om Ny Ingenjörsutbildning, Nying. På högskolor har den fått uppmärksamhet. Men i industrin och hos rekryterare känner man knappt till den. Ändå föreslår den ganska långtgående förändringar i utbildningen.


- Det är ett brett grepp som vi har tagit avseende behovet av att för-nya utbildningen, säger professor Ingemar Ingemarsson vid Linköpings Universitet.

Han har varit projektledare sedan starten i maj 1996 till dess att rapporten lades fram 28 februari 1999.

Uppdraget från regeringen var "att genomföra ett utvecklingsprojekt av nationellt intresse med syfte att förnya ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna."

Och det är mycket som kan förbättras menar projektgruppen. Ingemar Ingemarsson är noga med att påpeka att rapporten enbart är förslag, varje högskola och universitet ska själv avgöra hur arbetet ska bedrivas.



Utbilda i ekonomi och miljö


Ingemar Ingemarsson slår fast att undervisningens inriktning måste ändras från undervisande till lärande.

- Man måste fundera över vad man vill att studenterna ska lära sig, säger han.

De färdiga ingenjörerna måste kunna kommunicera med brukarna och med kollegor som har annan utbildningsbakgrund. Med den traditionella utbildningen har studenterna inte lärt sig att kommunicera sin kunskap vilket kan vara frustrerande. De måste helt enkelt bli bättre på att förklara i skrift och tal.

Den traditionella ingenjörsrollen där man arbetade mer eller mindre ensam eller enbart tillsammans med likasinnade kollegor är på väg att försvinna. Idag är grupp- och projektarbete mycket vanligt. Därför krävs det utbildning inom andra ämnen också.

- Jag kan tänka mig att det kan finnas inslag av etik, miljö, juridik och ekonomi i utbildningen, säger Ingemar Ingemarsson.



Hellre uppsatser än tentor


Dessutom är det inte alls säkert att den examinationsform som används idag är den bästa.

- Det är inte säkert att skriftliga tentamina är den bästa formen, de kan ersättas av uppsatsskrivande. Undervisningsformerna är lite för traditionella, de kan förändras till det bättre.

Under projektets gång har en grupp ingenjörer från olika företag samlats för att diskutera den egna yrkesrollen. Alla var överens om

att arbetsgivaren var nöjd så länge man tänkte på yrkeskunskapen. Men så snart man analyserade andra faktorer kände gruppdeltagarna att det fanns brister och att arbetsgivaren var medveten om dem.



Lukter, ljud och smärta


Det finns en fara med att utföra allt fler experiment i datorer, i virtuell verklighet, menar Ingemar Ingemarsson.

- Jag tror inte så mycket på datorer i det fallet. Men man kan inte uppleva samma spänning som med manuella experiment. Man måste känna lukter, höra ljud och kanske klämma sig för att uppleva experimentets glädje.

Att allt fler experiment görs i datorsimuleringar hänger samman med att det är en modetrend just nu, anser Ingemar Ingemarsson, Dessutom så medför budgetnedskärningar att man tvingas gå över till datorer som är billigare än verkliga experiment.

Rolf Hertzman Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)