JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styr oscilloskopet med rösten

Hewlett-Packard har tagit fram världens första system som gör det möjligt att styra ett oscilloskop enbart med rösten.


Att mäta på ytmonterade kretar med fin bendelning och samtidigt styra panelen på mätinstrumentet med händerna är en mycket svår konst, för att inte säga rent omöjlig ibland. Probarna slinter lätt och kan då kortsluta två ben på kretsen, varvid den i värsta fall förstörs.

Mätgiganten Hewlett-Packard tycks dock ha hittat en lösning på problemet. Företaget har utvecklat en enhet som gör det möjligt att styra ett oscilloskop med rösten istället för med händerna.



Styr med mening eller ord


Röststyrenheten består av en röstigenkänningsdel, ett ljudkort, en liten mikrofon som kan sättas fast på användarens krage samt ett Windows-baserat gränssnitt som gör det möjligt att kommunicera med instrumentet.

Användaren styr sedan oscilloskopet genom att tala i mikrofonen. Både hela meningar och enstaka kommandon går bra. På så sätt kan man exempelvis manipulera vågformen på skärmen, göra olika mätningar samt skriva ut vågformen; allt medan händerna lugnt kan hållas kvar på mätobjektet.

Den nya röststyrenheten är världens första i sitt slag och kan köpas som tillbehör till Hewlett-Packards oscilloskopsfamilj Infiniium. I dagsläget finns enbart en engelskspråkig version framme. Priset ligger på knappa 500 dollar om enheten köps tillsammans med ett nytt oscilloskop. Även de som har äldre Infiniium-oscilloskop kan anpassa instrumenten till röststyrenheten. Uppgraderingspriset beror då på instrumentets mikroprocessor och minnenskonfiguration.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)