JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konstruktionshusen växer så det knakar

Sälja konstruktioner utan att själv tillverka dem. Det är framgångsreceptet för Europas konstruktionshus som spås en lysande framtid.


Medan halvledarindustrin ifjol gick kräftgång, fanns det trots allt en nisch som blomstrade - konstruktionshusen för avancerade kretsar. De senaste fem åren har de åtnjutit en 37-procentig tillväxt, och framtiden ser lika ljus ut.

- Fram till år 2003 beräknas den här industrin växa 34 procent årligen, och det är dubbelt så mycket som halvledarindustrin som helhet, säger Malcolm Penn på analysföretaget Future Horizons som nyligen presenterat en rapport om de europeiska konstruktionshusen.

Konstruktionshusens styrka är att de inte tillverkar kisel, och alltså till skillnad från halvledartillverkarna inte tyngs av investeringar i kiselfabriker. Istället säljer de delar av konstruktioner eller hela kretsar på den öppna marknaden eller så utvecklar de konstruktioner för en specifik uppdragsgivare.

Den senare gruppen får draghjälp av att kiselutvecklingen går så rasande snabbt så att det främst är stora företag som har möjlighet att bygga upp och bibehålla asickunnande.

- Det är dyrt att upprätthålla asickompetens. Om man bara gör en eller två asicar om året blir det för dyrt, säger Sverre Dale Moen på norska Chipcon.

Sedan starten för tre år sedan har Chipcon utvecklat omkring 15 asicar åt lika många uppdragsgivare, främst norska men även från andra länder som exempelvis Sverige.

Chipcon hjälper uppdragsgivaren att välja den kiselleverantör som klarar de uppställda kraven till lägst pris och sköter sedan alla kontakter med halvledarföretaget om uppdragsgivaren önskar det. Chipcon utvecklar kretsen och verifierar den när den har implementerat i kisel.

Sverre Dale Moen betonar dock vikten av ett tätt samarbete med uppdragsgivaren. Helst vill han komma in redan vid projektstarten för att kunna påverka specifikationen.

- En del tror att man bara stoppar in en diskret lösning direkt på en asic, men oftast kan man hitta en bättre lösning.



Vill vara partner


Chipcons uppdragsgivare har hittills främst varit små företag utan egen erfarenhet av asickonstruktion, men det har också rört sig om företag som exempelvis kan digital asickonstruktion men inte analog.

Ett företag som har valt ett annorlunda angreppssätt på sina konstruktionstjänster är verktygsleverantören Cadence. Företaget konstruerar visserligen på uppdrag, precis som andra konstruktionshus, men den nya strategin går ut på att dessutom knyta mer långtgående partnerskap med uppdragsgivarna.

Inom ramen för ett samarbete med Ericsson utvecklar Cadence exempelvis kärnor som bygger på Bluetooth, kärnor som kan integreras i asicar eller andra kretsar, samt programvara som hanterar Bluetoothprotokollet. Men Cadence har dessutom i samarbete med Ericsson tagit fram ett utvecklingspaket vid namn Ericsson Bluetooth Development Kit. Paketet bygger givetvis på Ericssons Bluetoothkretsar och är avsett för företag som vill utöka existerande produkter med radiokommunikationsstandarden Bluetooth. Paketet distribueras och stöds av Cadence Symbionicsgrupp.

En tredje del i Bluetoothsatsningen går ut på att konstruera kretsar eller hela produkter på uppdrag åt olika företag.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)